Languages

Havijer Perijanes

Međunarodna karijera španskog pijaniste Havijera Perijanesa dovela ga je do najprestižnijih koncertnih dvorana, sa vrhunskim svetskim orkestrima, u saradnji sa dirigentima kao što su Danijel Barenbojm, Šarl Ditua, Lorin Mazel, Zubin Mehta, Gustavo Dudamel, Sakari Oramo, Juri Temirkanov, Rafael Frubek de Burgos, Long Iu, Simone Jang, Vladimir Jurovski, Josep Pons, David Afham i Danijel Harding, a pojavlјuje se na festivalima kao što su BBC Proms, Uglavnom Mocart, Lucern, La Rok Danteron, Grafeneg, San Sebastijan, Granada i Ravinija. Britanski dnevni list Telegraf opisuje ga kao pijanistu besprekornog i prefinjenog ukusa, sa bogomdanom toplinom dodira. Takođe je dobitnik Nacionalne muzičke nagrade za 2012. godine od Ministarstva kulture Španije, a žiri prestižne Međunarodne nagrade za klasičnu muziku – International Classical Music Awards (ICMA), proglasio ga je Umetnikom godine 2019. U sezoni 2018/19, Perijanes se vraća u Londonsku filharmoniju radi izvođenja Betovenovog ciklusa u dve uzastopne večeri u Rojal Festival Holu nakon španske turneje sa dirigentom Huanоm Menom. Takođe će izvoditi Betovena u Australiji i na Novom Zelandu. Na turneji po Sjedinjenim Američkim Državama izvodiće Mocartov Klavirski koncert br. 27 sa kamernim orkestrom Orfeus, kulminirajući povratkom u Karnegi Hol u Nјujorku.

 

Pored Mocarta i Betovena, ove sezone Perijanes izvodi dela Ravela, Sen-Sansa, Griga, De Falјe i Bartoka sa orkestrom Gevandhaus iz Lajpciga sa Marinom Alsop, Simfonijskim orkestrom iz Toronta pod upravom Han-na Čanga, Orkestrom iz Pariza i filharmonijom iz Bergena sa Klausom Makelom, Simfonijom Sent Luisa i Gustavom Himenom, Simfonijom iz San Franciska i Pablom Eras-Kasadom, Simfonijom iz Milvokija i dirigentom Matijasom Pinčerom, orkestrom Konzerthaus iz Berlina sa Antoniom Mendezom, Javle simfonijom iz Švedske pod upravom Hajmea Martina, Amsterdamskim orkestrom Koncertgebau, filharmonijom iz Tamperea sa Santu-Matijasom Ruvalijem, BBC-jem Škotske sa Tomasom Dausgardom i Češkom filharmonijom sa Lujem Langreom na povratku na Praški prolećni festival.

 

Kada se radi o resitalima, Havijer Perijanes odlazi na veliku evropsku turneju koja će ga odvesti u gradove poput Londona, Pariza, Frankfurta, Osla, Lisabona, Istanbula, Esena, Barselone i Madrida, sa programom koji čine dela Šopena, Debisija i De Falјe.

 

Perijanes je takođe posvećeni kamerni muzičar i svira sa mnoštvom različitih partnera. Prošle sezone ponovo je sarađivao sa umetnicima kao što su Tabea Cimerman u Nacionalnom auditorijumu u Madridu i Betoven Haus u Bonu, i kvartetom Kiroga na turneji po Italiji, Belgiji i Holandiji, a takođe je snimio Debisijeve sonate za violončelo i klavir za izdavačku kuću Harmonia Mundi u svojoj prvoj saradnji sa Žan-Gijenom Kerasom.

 

Izdvajamo najznačajnije nastupe prethodnih sezona, uklјučujući koncerte sa Bečkom filharmonijom, Kralјevskim orkestrom Koncertgebau, orkestrom iz Klivlenda, simfonijskim orkestrima iz Čikaga, Bostona i San Franciska, filharmonijskim orkestrima iz Osla, Londona, Nјujorka i Los Anđelesa, Orkestrom iz Pariza (Orchestre de Paris), Filharmonija orkestrom, Radijskim simfonisjkim orkestrom iz Berlina, nacionalnim radio orkestrima iz Danske, Vašingtona, Švedske, Finske i Norveške, Simfonijom Jomiuri Nipon i simfonijskim orkestrom iz Montreala.

 

Snimajući isklјučivo za muzičku izdavačku kuću Harmonia Mundi, Perijanes je razvio raznovrsnu diskografiju, od Betovena, Mendelsona, Šuberta, Griga, Šopena, Debisija, Ravela i Bartoka, do Blaska de Nebre, Mompua, Falјe, Granadosa i Turina. Nјegov snimak Grigovog Koncerta za klavir i izabranih lirskih komada opisan je kao novi reper od strane francuskog časopisa Classica, koji mu je dodelio nagradu Choc-Classica; taj snimak je takođe dobio nagradu Izbor urednika časopisa Gramophone i nagradu Maestro časopisa Pijanisti. Nјegov elegantan pregled i brilјantna predstava (New York Times) Mendelsonovih Pesama bez reči doneli su mu još jednu nagradu Choc-Classica časopisa  Classica i njegovo uklјučivanje u Top 10 snimaka Mendelsona po oceni časopisaa Gramophone. Nјegov snimak Falјinih Noći u španskim baštama i izabranih solističkih dela doneli su mu još po jednu nagradu Choc-Classica i Izbor urednika časopisa Gramophone, pored nominacije za nagradu Latinski Gremi. Nјegovi najnoviji albumi uklјučuju sonate D.960 i D.664 Franca Šuberta, opisane od časopisa Gramophone kao pravi lirski dar, kao i Klavirski koncert br. 3 Bele Bartoka sa filharmonijskim orkestrom iz Minhena pod upravom Pabla Erasa-Kasade.