Languages

Hagaj Šaham

Hvalјen zbog svoje fascinantne virtuoznosti, blistavog tona i dubokog umetničkog izraza, Hagaj Šaham je priznat na međunarodnoj sceni kao jedan od najuzbudlјivijih izraelskih violinista. Šaham je bio student poznate profesorke Ilone Feher. Među Šahamovim brojnim priznanjima nalaze se prve nagrade na Međunarodnom muzičkom takmičenju ARD u Minhenu, takmičenju Ilona Kornhauzer, takmičenju Izraelske radiodifuzne agencije, kao i nagrade fondacije Klermont i Američko-izraelske kulturne fondacije.

 

Kao solista, nastupao je sa Kralјevskom filharmonijom, Filharmonijom Bi-Bi-Sija, Engleskim kamernim orkestrom, orkestrom iz Baden-Badena, Izraelskom filharmonijom, simfonijskim orkestrima iz Jerusalima, Hong Konga, Tajpeja, Šangaja, Singapura i Simfonijskim orkestrom KBS iz Seula.

 

Hagaj Šaham je gostovao u Karnegi Holu, Rojal festival holu, Barbikan centru, Vigmor holu, Pozorištu Šanzelize, u sali Plejel, u salcburškom Mocarteumu, bečkom Muzikferajnu, ciriškom Tonhaleu, kao i na festivalima u Šlezvig-Holštajnu, Rajngauu, Bad Kisingenu, Bodenzeu, Monpelјeu, na festivalu Servantino, Kuhmo, Kasals i Izraelskom muzičkom festivalu.

 

Za diskografske kuće Hyperion, Nimbus, Avie, Chandos, EMI, Naxos i Decca, Hagaj Šaham je izdao 30 albuma, koje je međunarodna štampa prihvatila sa oduševlјenjem.

 

Hagaj Šaham radi kao profesor na Školi muzike Buhman-Mehta pri Univerzitetu u Tel Avivu, a angažovan je i kao rezidencijalni umetnik na Univerzitetu Stoni Bruk u Nјujorku. Suosnivač je Fondacije Ilona Feher, koja se bavi promovisanjem mladih izraelskih violinista.