Languages

Elina Vahala

Rođena u SAD-u i odrasla u Finskoj, Elina Vahala je svoj debitantski orkestarski nastup imala sa samo dvanaest godina, sa Simfonijskim orkestrom iz Lahtija, nakon čega ju je Osmo Vanska izabrao za mladog majstora solistu. Od tada, njena karijera je nastavila da se razvija na međunarodnoj sceni, uz pohvale kako publike, tako i muzičara, ocenjujući je kao veštu, modernu i nadarenu umetnicu sa brilјantnom tehnikom obogaćenom duhom, osećajnošću i maštom (Čikago Tribjun).

 

Elina Vahala redovno nastupa sa svim najznačajnijim finskim orkestrima, a takođe je i gost mnogih orkestara visokog profila širom sveta, kao što su Hjustonski simfonijski orkestar, Vankuverski simfonijski orkestar, Jomiuri Nipon simfonijski orkestar, Betovenov orkestar iz Bona, Dortmundska filharmonija, Istanbulski državni simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar iz Malmea, Filharmonijski orkestar iz Strazbura, Simfonijski orkestar španskog radija i televizije, a gostovala je i širom Velike Britanije, Finske, Nemačke, Kine, Koreje i Južne Amerike. Uživa u plodnoj saradnji sa mnogim vodećim dirigentima kao što su Leonard Slatkin, Karlos Kalmar, Juka-Peka Saraste, Oko Kamu, Jakub Hruša, Tjeri Fišer, Sakari Oramo, Lejf Segerstam, Žozep Kabale-Domenek, Aleksandar Librajh i Mihal Nesterovič.

 

U sezoni 2021/22, Elina Vahala se vraća u Simfonijski orkestar finskog radija, Orkestar iz Minesote i na Međunarodni muzički festival u Seulu, a prvi put nastupa sa Simfonijskim orkestrom praškog radija i Panon filharmonijom. Pojavlјuje se i na festivalima u Tampereu, Klandeboju i Ouluu, gde je nedavno imenovana za umetničkog direktora festivala.

 

Najznačajniji nedavni nastupi uklјučuju debi sa Simfonijskim orkestrom iz Geteborga, Simfonijom iz Norćepinga, Nordijskim kamernim orkestrom, Nacionalnim orkestrom iz Liona, Simfonijskim orkestrom polјskog nacionalnog radija, Singapurskim simfonijskim orkestrom, Kralјevskom filharmonijom iz Štokholma, Orkestrom švedskog radija, Simfonijom iz Ćingdaoa, Nacionalnim simfonijskim orkestrom španskog radija i televizije, Simfonijskim orkestrom iz Jevlea, Simfonijskim orkestrom iz Šendžena, kao i nastupi sa Simfonijom finskog radija, Simfonijom iz Lahtija, Helsinškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Donje Rajne, Norlandskim simfonijskim orkestrom i operom, Simfonijskim orkestrom iz Detroita, Filharmonijom iz Bafala i Simfonijskim orkestrom iz Kolorada.

 

Elina Vahala je svirala svetske premijere Kamernog koncerta Olisa Salinena, Dvostrukog koncerta Kertisa Kertis-Smita, Koncerta Jaka Kusiste i Koncerta br. 2 Kalevija Ahoa, koji su svi napisani za nju, zatim Koncert Jana Sandstrema, kao i prvo nordijsko izvođenje Korilјanovog koncerta za violinu Crvena violina. Vahala nastavlјa da bude prvi izbor za solistu za izvođenje ovog dela. Ona je jedna od retkih koja je izvela Sibelijusov koncert u njegovoj prvobitnoj verziji.

 

Nјena naklonost ka muzici 20. i 21. veka ogleda se i u činjenici da je u jednoj godini snimila dva diska posvećena muzici Kalevija Ahoa, uklјučujući njegov Violinski koncert br. 2, kao i projekat sa Simfonijskim orkestrom polјskog nacionalnog radija i Aleksanderom Librajhom, sa delima Šimanovskog u fokusu.

 

Vahala veliku pažnju posvećuje muzičkom obrazovanju. Godine 2009. je pokrenula Akademiju za violinu; finansirana od strane Finske kulturne fondacije, akademija je obrazovni projekat zasnovan na majstorskim kursevima za visoko talentovane mlade finske violiniste. Kao nekadašnji profesor na Muzičkoj akademiji u Karlsrueu u Nemačkoj, od septembra 2019. godine Vahala nastavlјa da predaje na Univerzitetu za muziku i scensku umetnost u Beču.

 

Elina Vahala svira na instrumentu Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1780. godine.