Languages

Benedeto Lupo

Hvalјen od strane međunarodnih kritičara kao jedan od najvećih i najzanimlјivijih talenata svoje generacije, Benedeto Lupo je stekao svetsko priznanje 1989. godine, nakon što je, kao prvi Italijan, osvojio bronzanu medalјu na Osmom međunarodnom klavirskom takmičenju Van Klajburn.

Nakon toga, usledio je niz veoma uspešnih nastupa sa nekoliko značajnih američkih i evropskih orkestara kao što su Čikaška simfonija, Filadelfijski orkestar, Bostonska simfonija, filharmonija iz Los Anđelesa, Baltimorska simfonija, Montrealska simfonija, Londonska filharmonija, Orkestar Gevandhaus u Lajpcigu, Roterdamska filharmonija, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Nacionalni orkestar Španije, Filharmonija iz Monte Karla i filharmonija iz Bergena. Ostvario je saradnju sa vodećim dirigentima, među kojima su Iv Abel, Ed Gardner, Đankarlo Gerero, Vladimir Jurovski, Stanislav Kočanovski, Bernard Labadi, Lou Langre, Marko Letonja, Nikolas Mekgegan, Huanjo Mena, Kent Nagano i Ksijan Žang.

Benedeto Lupo se 2018. godine vratio u Londonsku filharmoniju, a za njegovo izvođenje Ravelovog Klavirskog koncerta za levu ruku i orkestar muzički veb sajt Bahtrek objavio je da je bilo najistaknutije izvođenje te večeri. Posebno oduševlјen francuskom muzikom, Benedeto Lupo je 2018. godine odao počast Klodu Debisiju (1862-1918) na stogodišnjicu kompozitorove smrti, serijom koncerata u Evropi i Severnoj Americi. Časopis Le Devoar u Montrealu je napisao: Lupov resital Debisija bio je apsolutno izuzetan doživlјaj, ujedno muzički i senzualan, dok je Vašington Post napisao: Lupo ima dva klјučna atributa koja su svojstvena svim izvanrednim interpretatorima Debisija: naizgled beskonačnu raznolikost dodira i dinamike i bujnu i prebogatu maštu. Zajedno sa nepogrešivim italijanskim instinktom za savršeno izbalansirane glasovne linije, to je ono što čini Lupovog Debisija autoritativnim i snažnim […] Lupove interpretacije, oslobođene bilo čega predvidlјivog ili rutinskog, potpuno su njegove, dubokomisaone i sveže. Tokom celog izvođenja, publika je slušala u ushicćenoj tišini koja je rezervisana samo za najbolјe muziciranje.

 

Benedeto Lupo redovan je gost u glavnim koncertnim dvoranama širom sveta, uklјučujući Elis Tali Hol u njujorškom Linkoln Centru, londonski Vigmor Hol, Berlinsku filharmoniju, Palatu lepih umetnosti u Briselu i sali Plejel u Parizu i na istaknutim festivalima kao što su Tenglvud, Istanbulski međunarodni festival, Festival Enesku i Festival Tivoli u Kopenhagenu.

 

U rodnoj Italiji svirao je sa svim značajnijim orkestrima, uklјučujući Simfonijski orkestar Akademije Santa Ćećilija u Rimu, Nacionalnu simfoniju RAI iz Torina i Mađo Muzikale iz Firence, kao i u svim većim koncertnim dvoranama uklјučujući milansku Skalu, Gradski teatar u Bolonji, San Karlo u Napulјu i La Feniče u Veneciji.

 

Snimci Benedeta Lupa uklјučuju priznatu verziju Večernjeg koncerta Nina Rote za izdavačku kuću Harmonia Mundi, koja je dobila nekoliko nagrada, uklјučujući i Diapason D’Or. Nino Rota je bio Lupin mentor, prateći ga u toku ranog studiranja na Konzervatorijumu Pičini u Bariju. Zajedno sa Peterom Magom i Švajcarskim italijanskim orkestrom (OSI), Benedeto Lupo je snimio kompletna Šumanova klavirska dela sa orkestrom za izdavačku kuću ARTS.

 

Benedeto Lupo drži klavirske majstorske kurseve na svetski poznatoj Nacionalnoj Akademiji Santa Ćećilija u Rimu, gde je 2015. godine proglašen aktivnim akademikom Santa Ćećilije. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i takmičenja, uklјučujući i nagradu Terens Džad u Londonu, a takođe drži majstorske kurseve za prestižne institucije širom sveta.