Languages

Balint Szabo

Balint Szabo, bas rođen je u Rumuniji, gde je i diplomirao je na Muzičkoj akademiji George Dima u Kluž-Napoki 1997. godine. Završio je studije na Međunarodnom institutu vokalnih umetnosti u Nјujorku i na Izraelskom institutu za vokalne umetnosti u Tel Avivu.

 

Bio je uspešan na pevačkim takmičenjima u Rumuniji i Mađarskoj.

 

Između 1990. i 1995. bio je solista u Mađarskoj državnoj operi u Kluž-Napoki, a od 1996. bio je solista u Rumunskoj državnoj operi, kao i stalni gostujući solista u Mađarskoj nacionalnoj operi u Budimpešti. Tokom ovog perioda, imao je i brojne turneje po Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Omanu i SAD-u. Godine 2004. Rumunska vlada mu je dodelila Orden viteza prvog reda za zasluge u umetnosti i kulturi.

 

Od 2003-2005. godine imao je angažman u Državnoj operi iz Hamburga, a od 2005-2009. bio je član opere iz Frankfurta.

 

Radio je sa dirigentima kao što su Mauricio Benini, Adam Fišer, Ivan Fišer, Ser Mark Elder, Karlo Rici, Karlo Franci, Tomaš Netopil, Rani Kalderon i drugi. Od pozorišnih reditelјa, Balint je sarađivao sa Petrom Konvičnim, Kristofom Lojem, Stefanom Herhajmom, Nikolasom Džoelom, Pjerom Luiđijem Picijem, Vilijem Dekerom, Marijanom Klement i Žan-Lujem Pišonom.

 

Tokom poslednjih deset godina, nastupao je kao Filip II u Don Karlosu, Selim u Turčinu u Italiji, Sparafučile u Rigoletu, Publio u Titovom milosrđu i kao Plavobradi u jednočinki Zamak Plavobradog u Državnoj operi iz Hamburga, zatim kao Zakarija u Nabuku u Izraelskoj operi, Kralј Egipta u Aidi na operskom festivalu Makerata, zatim kao Mefisto u Faustu u Nemačkoj operi na Rajni, kao Henri VIII u operi Ana Bolen i kao Don de Silva u operi Ernani na festivalu Klangvokal u Dortmundu. Nastupao je kao Sparafučile u Rigoletu, Stari fratar u Don Karlosu i u naslovnoj ulozi u Zamku Plavobradog u Teatr di Kapitol u Tuluzu. Takođe je nastupao kao Alfonso Deste u operi Lukrecija Bordžija u Teatru Liseu u Barseloni i u Teatro Munisipal u Santjagu de Čileu. Nastupao je kao Don Ferando u Fideliju u Pozorištu Šanzelize u Parizu, kao Fijesko u Simon Bokanegra i Ser Đorđo u Puritancima u Grčkoj nacionalnoj operi. Peva u naslovnoj ulozi u Zamku Plavobradog u Nacionalnoj Operu u Budimpešti u okviru stalnog angažmana (produkcija je snimlјena na DVD-u), kao i u Teatro Munisipal iz Santjaga de Čilea i sa Kralјevskim simfonijskim orkestrom pod upravom Šarla Ditoaa na Festivalu u Montreu i u dvorani NHK u Tokiju. Takođe je pevao u ulozi Publia u Titovom milosrđu, Starog fratra u Don Karlosu i Surina u Pikovoj dami u Nacionalnoj operi u Parizu i Operi Bastilјa. Nastupao je u ulogama Prosida u Sicilijanskom večernju u Holandskoj operi (kasnije izdat na DVD-u) i u Grand Teatr u Ženevi. Pevao je u ulogama Daglasa u Gospi sa jezera u Grand Teatr u Ženevi (takođe objavlјen na CD-u) i u Milanskoj Skali, Valtera u Luizi Miler na festivalu Bukston i u operi u Štutgartu, Toma u Balu pod maskama i Don Prudencija u Putovanju u Rems u operi iz Monte Karla, zatim Sarastra u Čarobnoj fruli sa nacionalnom operom Rajne (u Strazburu, Kolmaru i Miluzu) i sa operom iz Nice, zatim Lodovika u Otelu, Toma u Balu pod maskama, Filipa II u Don Karlosu, Sida u Devojci sa Zapada, Fijeska u Simon Bokanegra, Mefista u Faustu, Kolina u Boemima, Banka u Makbetu, Raimonda u Lučiji od Lamermura, Zakarija u Nabuku, Sarastra u Čarobnoj fruli, Don Profonda u Putovanju u Rems, i u naslovnoj ulozi u Don Đovaniju sa Operom iz Frankfurta; zatim Ramfisa u Aidi i Bonza u Madam Baterflaj na Lirskim večerima Sankaia; zatim Princa od Bujona u Adriani Lekuvrer, Oroa u Semiramidi, kao i Prefekta u Lindi od Šamonija u Kralјevskoj operi Kovent Garden (takođe objavlјen na CD-u).