Languages

Andrea Lukezini

Andrea Lukezini je učio klavir kod Marije Tipo i stekao je međunarodno priznanje kao veoma mlad, kada je trijumfovao na Međunarodnom takmičenju „Dino Čijani“ u Milanskoj skali. Od tada nastupa širom sveta sa najpoznatijim orkestrima, kao i proslavlјenim dirigentima kao što su Klaudio Abado, Semjon Bičkov, Roberto Abado, Rikardo Šaji, Denis Rasel Dejvis, Šarl Ditoa, Danijele Gati, Gabrijele Fero, Đanluiđi Đelmeti, Danijel Harding, Vladimir Jurovski, Đanandrea Nozeda i Đuzepe Sinopoli.
 
U decembru 2015. godine, ponovo je nastupio u Milanskoj skali izvodeći Betovenove Horske fantazije, pod dirigentskom palicom Franca Velzera Mesta.
 
U okviru svojih raznovrsnih aktivnosti, koje karakteriše želјa za istraživanjem muzike bez ograničenja, Lukezini izvodi programe od klasičnog do savremenog repertoara. Tako je 1994. godine od evropskih muzikologa dobio Međunarodnu nagradu Akademije Kiđana (jedini dosadašnji dobitnik iz Italije). Naredne godine je dobio i nagradu F. Abijati, kao potvrdu visokog uvažavanja od strane italijanskih kritičara.
 
Lukezini je izdao nekoliko svojih snimaka, među kojima su najraniji bili osamdesetih godina prošlog veka za diskografsku kuću EMI International (Listova Sonata u ha-molu, Betovenova Sonata op. 106 Hammerklavier i Šopenova Sonata op. 58). Zatim je snimio Šenbergovu kompoziciju Pierrot Lunaire i Bergov Kamerni koncert za diskografsku kuću Teldec, sa Državnom kapelom iz Drezdena i dirigentom Đuzepeom Sinopolijem.
 
Za BMG je snimio koncert Echoing Curves Lučana Berija, pri čemu je i sam kompozitor nastupio u ulozi dirigenta. Bio je to jedan od najvažnijih momenata u bliskoj saradnji sa Beriom, a Lukezini je prisustvovao i stvaranju poslednjeg i zahtevnog dela ovog kompozitora za solo klavir – Sonate. Lukezini je izveo svetsku premijeru ove kompozicije 2001. godine, koju je zajedno sa Berijovim ostalim ostvarenjima za klavir objavila diskografska kuća AVIE Records, na opšte oduševlјenje muzičkih kritičara širom sveta.
 
Jednako cenjen je i Lukezinijev snimak živog izvođenja Betovenovog kompletnog ciklusa 32 sonate za producentsku kuću Stradivarius. Ovaj celokupni poduhvat je od prestižnog nemačkog časopisa Fonoforum dobio priznanje „CD meseca“ u avgustu 2004. godine.
 
Nјegov najnoviji album, Šubertov Impromptus, izdat za AVIE Records, dobio je izuzetne ocene kritičara širom sveta.
 
Tokom 2017. godine se očekuje izdanje sa pet Betovenovih klavirskih koncerata, sa Orkestrom radija iz Lugana kojim će dirigovati Antonelo Manakorda.
 
Sledeće sezone, Andrea Lukezini će nastupiti na festivalu Mađo Muzikale u saradnji sa dirigentom Fabiom Luizijem, zatim u Rimu sa Orkestrom Santa Ćećilije i dirigentom Mjung-Vun Čungom, kao i u Torinu sa Simfonijskim orkestrom Italijanske radio-televizije i dirigentom Denisom Raselom Dejvisom.
 
Počev od 1990. godine, Andrea posvećuje puno pažnje i kamernoj muzici, gde se izdvaja njegova bliska saradnja (nastupi i snimci) sa violončelistom Marijom Brunelom, kao i istraživanje različitih formacija u repertoaru kamerne muzike.
 
Lukezini neguje i posvećenost prema pedagoškom radu. Veoma često dobija pozive da drži majstorske kurseve u najvećim muzičkim institucijama Evrope, kao što su Muzička akademija u Hanoveru, Letnji festival u Vaserburgu i Muzička akademija u Salcburgu.
 
Lukezini je član žirija na brojnim takmičenjima pijanista u celom svetu, a 2008. godine mu je dodelјena titula Akademika Santa Ćećilije.