Languages

Aleksandra Konunova

…njeno muziciranje je sjajno: toplog tona, fluidne virtuoznosti; širokog spektra artikulacije, boja i nijansi; suptilne spontanosti; prirodnog uobličavanja… (Gramofon)

 

…njen impresivni raspon boja je najistaknutija karakteristika njenog sviranja u celini… (Strad)

 

Dobitnica Prve nagrade na Takmičenju violinista Jozef Joakim u Hanoveru 2012. godine, kao i nagrade na 15. Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi i Singapurskom međunarodnom violinskom takmičenju, Aleksandra Konunova zapažene uspehe ostvarila je zahvaljujući svojoj virtuoznosti, toplom tonu, impresivnom koloritetu i besprekornoj tehnici. Godine 2016, takođe je dobila prestižnu stipendiju Fondacije Borleti-Buitoni u Londonu.

 

Konunova je nastupala sa mnogim vodećim međunarodnim orkestrima, kao što su, između ostalih, Orkestar Pariza, kamerni orkestar Maler, Filharmonija severnonemačkog radija, Orkestar Romanske Švajcarske, Orkestrom italijanske Švajcarske iz Lugana, Kamerni orkestar iz Pariza, Marinski orkestar, Ruski nacionalni orkestar, NFOR, Orkestar Teatro Ređo iz Torina i Simfonijski orkestar iz Barselone. Često nastupa pod dirigentskom palicom maestra kao što su A. Mence, L. Foster, J-P. Saraste, T. Kurencis, G. Nozeda, L. Langri, Dž. Vajlerštajn, M. Pletnjov, L. Ekvilbej, A. Manakorda, K. Zakarijas, D. Hindojan, Dž. Not, P. Bulez, O. Linjiv i Dž. Malvic.

 

Leto 2022. bilo je u znaku njenog debija na Tivoli festivalu, svirajući i dirigujući Četiri godišnja doba Vivaldija i Pjacole, nakon čega je odmah usledio i poziv Filharmonije iz Kopenhagena za narednu sezonu kako bi izvela Kamerni koncert Artura Lurija. Među drugim nedavnim istaknutim nastupima nalazi se turneja sa Insula orkestrom, povratak Orkestru Romanske Švajcarske i Simfonijskom orkestru Poljskog radija, kao i debi nastupi sa Simfonijskim orkestrom Galicije, Filharmonijskim orkestrom Janaček, Simfonijskim orkestrom iz Alborga i Bohuma, NFM Filharmonijom iz Vroclava, Simfonijskim orkestrom sa Tenerifa i Orkestrom sa Balearskih ostrva, kao i pozive na festivale u Eks-an-Provansi, Ferari, Cinandaliju, i resitale sa Denisom Kožukinom i Kristijanom Zakarijasom.

 

Predstojeći angažmani uključuju koncerte na 30. jubilarnom Festivalu u Verbijeu, kao i učešće na televizijskom letnjem koncertu na otvorenom Nirmberškog simfonijskog orkestra, gde će izvesti Koncert za violinu Čajkovskog, Karmen fantaziju i druge virtuozne kompozicije. Konunova će takođe nastupati i u seriji resitala Simfonijskog orkestra iz San Franciska, a nastupiće i sa Tokijskim Metropolitan simfonijskim orkestrom, Istanbulskom filharmonijom Borusan, Simfonijskim orkestrima iz Alborga, Kristijansanda, Odensea, Beogradskom filharmonijom. Očekuje je i turneja sa Insula orkestrom u Španiji.

 

Prvi snimak Aleksandre Konunove sa violinskim sonatama Prokofjeva i Mihailom Lifšisom, objavljen za kuću Aparte, dobio je velike pohvale kritike: Ovaj snimak otkriva koliko je Konunova velika umetnica – kako u tehničkom samopouzdanju, tako i u interpretativnoj odvažnosti… Ne mogu dovoljno nahvaliti njihove osvežavajuće, dobro promišljene, energične interpretacije (Gramofon); …ovo je već sada ozbiljan kandidat za najbolje izdanje godine (Strad).

 

U jesen 2020. godine, tokom karantina zbog pandemije, uz pratnju grupe prijatelja i kolega, objavila je Četiri godišnja doba Vivaldija, takođe za Aparte, a snimak je dobio sjajne kritike: Njen poslednji snimak u celini odiše izuzetno laganim i gracioznim izvođenjem celokupnog ansambla, koji Konunova ukrašava prelepim slatko toniranim i razigranim filigranskim linijama… (Gramofon).

 

Poslednjih godina, Aleksandra je imala zadovoljstvo da radi pod vođstvom i mentorstvom jednog od vodećih svetskih profesora, Eduarda Vulfsena, u Ženevi. Aleksandra trenutno svira na violini Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1785. godine, poznatoj kao Ida Levin, na pozajmici od jednog ljubitelja muzike.