12/09/16

Beogradska filharmonija je predstavila Gabrijela Felca, budućeg šefa-dirigenta orkestra, koji stupa na ovu funkciju od koncertne sezone 2017/18. Filharmoničari su imali važnu ulogu u odabiru šefa-dirigenta, tako da su na druženju priređenom u urbanom ambijentu Dorćol Placa toplo pozdravili svog budućeg šefa.
 
„Kao izraz poštovanja i veze sa vašom zemljom, ljudima i kulturom, podrazumeva se da najpre treba da naučim vaš jezik. Već sam počeo da savladavam osnove i nadam da ću sledeće godine, kada preuzmem funkciju šefa-dirigenta, već moći da komuniciram na srpskom“, započeo je svoje obraćanje nemački dirigent Gabrijel Felc, trenutno angažovan i kao generalni muzički direktor Dortmundske opere i šef-dirigent Dortmundske filharmonije.
 
Osvrnuo se na svoj prvi dolazak 2009. godine, kada je propustio prvu probu sa orkestrom i pripreme Malerove Simfonije br. 6, zbog „malera“ koji ga je zadesio zato što je doputovao u Srbiju bez pasoša.
 
„Sećam se svog prvog utiska sa probe i orkestra koji je svirao strasno, moćno i veoma koncentrisano na partituru, što ja izuzetno cenim. Beogradska filharmonija je fokusiran orkestar koji uvek daje najbolje od sebe, tako da sam se sa velikim zadovoljstvom vraćao svake godine“.
 
Veoma ga je obradovao poziv za šefa-dirigenta, kao i ukazano poverenje, smatra to odličnom prilikom za tesnu saradnju sa orkestrom koji zaista voli: „Hvala na pozivu, shvatam ovu funkciju veoma ozbiljno. Jedva čekam da sarađujemo i siguran sam da ćemo zajedno praviti odličnu muziku“, rekao je Gabrijel Felc.
 
U druženju sa filhamoničarima budući šef-dirigent je odigrao i partiju stonog tenisa sa koncertmajstorom Miroslavom Pavlovićem. A za dobru atmosferu i demonstraciju dobrog ritma Beogradske filharmonije bio je zadužen duo perkusionista koga čine Ivan Marjanović i Aleksandar Radulović.
 
Glavni cilјevi budućeg šefa-dirigenta odnose se na jačanje međunarodne reputacije orkestra, širenje repertoarskog dijapazona – poseban akcenat će staviti na barok i rani klasicizam, kao i dela savremenih kompozitora. Veoma je zainteresovan za stvaralaštvo srpskih kompozitora, naročito nakon upoznavanja sa muzikom Milana Ristića, čijim delom (Simfonija br. 2) je ostao impresioniran.
 
Gabrijel Felc vidi veliki potencijal u muzičarima Beogradske filharmonije i ceni njihovu strast prema grandioznom romantičarskom repertoaru, kao i angažovanje u savladavanju novih programa. Kao idealnu osnovu za intenzivan zajednički rad na raznolikom repertoaru ističe srdačnost u kombinaciji sa jakim karakterima članova orkestra. Angažovanje Gabrijela Felca predstavlјa korak napred u podizanju kvaliteta orkestra, i ulazak u porodicu najboljih svetskih orkestara.