26/10/16

Teatar u Filharmoniji – serija pozorišnih koncerata na kojima se čitaju pisma čuvenih kompozitora počinje u četvrtak, 27. oktobra, od 19 časova, u Sali Beogradske filharmonije. Prvi u nizu je posvećen Volfgangu Amadeusu Mocartu čija će pisma čitati glumci Tamara Krcunović i Vladimir Aleksić, a filharmoničari interpretirati izabrane numere čuvenog kompozitora. Pozorišni koncert posvećen Mocartu, njegovim delima kao i duhu vremena kada su nastajala, reditelјski je uobličio Vlatko Ilić.
 
Inspirisani Mocartovom muzikom, njegovim pismima ocu, sestri, ženi, prijatelјima i onima koji su mu mogli biti od pomoći, glumci scenu ispunjavaju prizorima posvećenim Mocartu, i to onom Mocartu koji se neprekidno bori za uslove u kojima bi mogao da živi i stvara shodno sopstvenim uverenjima. Gudački kvartet Beogradske filharmonije zajedno sa svojim kolegama okuplјenim u kamerni ansambl, izvodiće kompozicije koje odgovaraju godinama i atmosferi odabranih pisama i stilski oslikavaju različite periode Mocartvog stvaralaštva.
 
„Bavlјenje Mocartom, kao i drugim istaknutim ličnostima iz svetske istorije, nikada ne obuhvata samo rad sa autentičnim materijalom – u ovom slučaju njegovim kompozicijama i pismima – već i sa time kako smo ga razumevali i predstavlјali. Zbog toga, on je danas i primer vunderkinda, kao i Formanov Amadeus, ali i lice koje prekriva čuvene Mocart kugle širom Beča i Austrije, dok način na koji materijalu pristupamo otkriva više o nama i našem vremenu nego o samom Mocartu, ukoliko o njemu kao samom uopšte i može biti reči“, rekao je Vlatko Ilić.
 
Paralelno sa redovnom koncertnom sezonom razvija se kamerna scena Beogradske filharmonije, koja u ovoj sezoni „Teatrom u Filharmoniji” spaja pozorišnu i muzičku umetnost u jedan svojevrsni događaj. Koristeći korespondencije kompozitora sa njima važnim osobama, sa jedne strane, i njihovog stvaralaštva sa druge, stvara se jedinstven i intiman novi žanr – pozorišni koncert, novo delo koje se izvodi muzikom i rečima. Naredno „čitanje” zakazno je za 1. decembar kada će u fokusu biti prepiska i muzika Čajkovskog.