Languages

Gudački kvartet Beogradske filharmonije

Muzičari Beogradske filharmonije Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković osnivaju Gudački kvartet u okviru ovog orkestra 2011. godine.

U svoje najskorije uspehe Kvartet ubraja koncerte na scenama kao što su Manarat Al Sadijat u okviru festivala Abu Dabi Klasiks, otvaranje koncertne sezone Kamerna muzika u pustinji u oazi Liva, takođe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dva gostovanja u Kini u koncertnoj sali u Tjanđinu, koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu i koncert u Kulturnom centru u Izmiru u Turskoj.

U julu 2017. Kvartet se predstavio na Ljublјana festivalu, dok je u prethodnom periodu nastupio na Mokranjčevim danima u Negotinu, na Festivalu Espresivo na Cetinju, Sarajevskim večerima muzike, u Modernoj galeriji u Podgorici, otvorio Somborske muzičke svečanosti i festival Filipovi dani u Nišu i obeležio Dan grada Banja Luke koncertom u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Osim ovih nastupa, koncert Kvarteta u beogradskom Studiju 6 uživo je prenosio RTS 3.

Tokom sezone 2015/16. članovi Kvarteta bili su mentori mladim polaznicima Zimske radionice gudačkog kvarteta u Podgorici i Letnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima na Lovćenu.

U junu 2015. objavlјen je prvi kompakt disk Kvarteta sa delima Betovena i Bramsa u izdanju Beogradske filharmonije i uz učešće klarinetiste Ognjena Popovića.

U sezoni 2013/14. Kvartet je sa svojim gostima izveo pet programa kamerne muzike u sali Beogradske filharmonije, u okviru svog ciklusa nazvanog Quartet+1. Osim kompozicija za gudački kvartet, ovaj ciklus obuhvatio je i kvintete sa dve viole, sa klarinetom, klavirom i glasom.

Kvartet je u sezoni 2012/13. ostvario zapaženo izvođenje Koncerta za gudački kvartet i orkestar Ervina Šulhofa na velikoj sceni Kolarca, uz pratnju Beogradske filharmonije i tadašnjeg šefa-dirigenta Muhaja Tanga.

Ostali nastupi Kvarteta obuhvatili su otvaranje Klasik festa u Pančevu, obeležavanje Dana Evrope u organizaciji Kancelarije EU u Srbiji, nastup u okviru Konferencije Kreativna Evropa u Kulturnom centru Grad, kao i koncerte širom Srbije u okviru humanitarnih i društveno odgovornih projekata Beogradske filharmonije.

Kvartet se usavršavao kod violiniste Volfganga Redika (Bečki klaviski trio) i violiste Vilijama Kolmana (Kus kvartet).

Gudački kvartet Beogradske filharmonije sarađuje sa umetnicima kao što su Jorg Vinkler, Darko Brlek, Ognjen Popović, Velјko Klenkovski, Branko Kabadaić, Jelena Draškoci, Klaudi Arimani, Svetlana Jovanović, Atila Mokuš.

U procesu izbora novih članova orkestra, najvažniji je princip apsolutne objektivnosti. To se postiže tako što se audicije odvijaju iza neprovidnog paravana i što identitet muzičara – kandidata nije poznat audicionoj komisiji sve do kraja izbora. Muzičari na početku izvlače broj/šifru pod kojom nastupaju i tek kada se završi audicija, otkriva se identitet novog člana.

Audicionu komisiju čine šef-dirigent, koncertmajstori, vođe deonica i članovi grupe za koju kandidat konkuriše. Svaki kandidat za jedno radno mesto izvodi isti program, u dve etape, od kojih je prva eliminaciona – obavezni program, delo po izboru i orkestarske studije.

Odluka o prijemu novog člana, donosi se posle šest meseci probnog rada. Nakon tog perioda, procenjuje se da li se muzičar uklapa u orkestar, njegov način rada i komunikacija sa kolegama.

A ako pozitivno odgovore na sve visoko postavljene standarde orkestra Beogradske filharmonije, izabrane muzičare koji će se pridružiti već iskusnim članovima orkestra, svakog petka očekuje nova provera, audicija koja traje neprestano tokom cele karijere – na sceni pred publikom u prepunoj sali.

Beogradska filharmonija poziva zainteresovane muzičare da se prijave na predstojeće audicije za upražnjeno honorarno mesto za PRVE VIOLINE TUTTI.

Prijave za audiciju se mogu dostavljati zaključno 08.12.2023. do 14 časova, a pravo prijavljivanja imaju kandidati na završnim godinama osnovnih studija, studenti na master studijama i svršeni studenti.

Audicija će se održati u utorak 12.12.2023. sa početkom u 14 časova u Sali Beogradske filharmonije (Studentski trg 11, 11000 Beograd).

Audicioni program biće dostavljen kandidatima nakon prijave za audiciju, a prijave primamo putem imejla, na adresu: audicija@bgf.co.rs

 


 

BEOGRADSKA FILHARMONIJA

11000 Bеograd,

Studеntski trg br. 11,

tеl. 011/3282-977, 3285-901, 3285-902

otvara konkurs za popunu upražnjеnih radnih mеsta u orkеstru ustanovе putеm AUDICIJE

 

Beogradska filharmonija poziva zainteresovane muzičare da se prijave na predstojeće audicije za upražnjena radna mesta na sledećim pozicijama:

Koncertmajstor
Prva oboa
Timpan
Drugi trombon

Za sva navedena radna mesta se traži po jedan izvršilac za stalni radni odnos, puno radno vreme.
Sve audicije će se održati u Beogradu, u Sali Beogradske filharmonije, Studentski trg 11.
Datumi audicija će biti objavljeni naknadno.
Svim kandidatima koji ispunjavaju uslove za prijavu biće poslat/biće na raspolaganju notni materijal obaveznih orkestarskih deonica.

Kandidati koji ispunjavaju navedene uslove mogu poslati prijave koje podrazumevaju:
1. Biografiju
2. Kopiju tražene diplome kao dokaz o stručnoj spremi
3. Dokaz o radnom iskustvu (osim za mesto Drugi trombon)
na adresu:

Beogradska filharmonija, Studentski trg 11, 11000 Beograd, ili na e-mail adresu: audicija@bgf.co.rs

  • Sledeći koncert