Languages

БГФ данас

Обележавајући 100 година свог постојања 2023. године, Београдска филхармонија је данас позиционирана као најбољи оркестар у региону и ансамбл који представља освежење на међународној концертној сцени. Према наводима међународних медија, Београдска филхармонија је култни српски оркестар (Financial Times), један од водећих европских оркестара (Independent), оркестар који гледа само напред (Washington Post), и ансамбл који са собом носи велику дозу наслеђа и поноса (New York Times).

Специфичан имиџ, као резултат инвентивних уметничких концепата и креативног маркетинга, утицао је на препознатљивост оркестра. Тако је Београдска филхармонија убрзо привукла многа позната имена класичне музике, која су дала своју подршку њеном даљем развоју. Међу њима се нарочито издваја вишедеценијско пријатељство са Зубином Мехтом, који редовно одржава добротворне концерте са оркестром.

Београдска филхармонија покреће, реализује и подржава акције од значаја за унапређење друштва, промоцију толеранције, регионалне и међународне сарадње. Оригинални и јединствени концепт циклуса новогодишњих концерата, који кроз музику промовише етничке и верске различитости, привукао је велику пажњу домаће и стране јавности, а препознат је и подржан од стране Европске уније. Предвођен Зубином Мехтом, оркестар је 2011. године остварио прво гостовање у Хрватској (Дубровник) након ратних дешавања на простору бивше Југославије. Такође, Београдска филхармонија је иницирала и реализовала прву регионалну сарадњу три националне филхармоније Србије, Хрватске и Словеније у новијој историји, у оквиру пројекта Пика-точка-тачка. Овај пројекат је подржан од стране Стејт Департмента. Један од најзначајнијих пројеката у последњих неколико година је Бетовен маратон, који је Београдска филхармонија реализовала у копродукцији са Дортмундском филхармонијом. У јуну 2022. године, прво у Дортмунду, а потом и у Новом Саду, Европској престоници културе 2022, два оркестра у једном дану наизменично су изводила све симфоније овог композитора. Концерте је предводио Габријел Фелц, шеф-диригент оба оркестра.    

Током протекле деценије, оркестар је имао запажене међународне турнеје и гостовања у Италији, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Шведској, Француској, Словенији, БиХ, Хрватској, Мађарској, Русији, Оману итд. Најважнији интернационални ангажман у новијој историји била је прва турнеја по САД-у у историји оркестра, која је обухватала наступе у главним концертним дворанама Чикага, Кливленда, Вашингтона и Њујорка, у октобру 2014. године. 

Београдска филхармонија је 2017. године започела традицију концерата на отвореном који бележе историјски успех и представљају највеће концерте класичне музике на отвореном на Балкану. Више од 30 000 људи присуствовало је првом концерту који је предводио шеф-диригент Габријел Фелц, а као специјални гост наступио је Зубин Мехта. Наредне године, Београдска филхармонија је надмашила претходни успех, окупивши на концерту више од 40 000 људи.

Најважнији циљеви оркестра у оквиру петогодишњег планирања активности и развоја су позиционирање на међународној музичкој сцени, промоција оркестра на другим континентима, као и изградња нове концертне дворане у Београду – једна од најзначајнијих државних инвестиција у области културе.

Током концертне сезоне 2023-24, Београдска филхармонија слави век свог постојања са неколико великих пројеката, чиме исписује прве странице у свом новом поглављу своје историје.