Languages

БГФ данас

Основана 1923. године, Београдска филхармонија је данас позиционирана као најбољи оркестар у региону и ансамбл који представља освежење на међународној концертној сцени. Према наводима међународних медија, Београдска филхармонија је култни српски оркестар (Financial Times), један од водећих европских оркестара (Independent), оркестар који гледа само напред (Washington Post), и ансамбл који са собом носи велику дозу наслеђа и поноса (New York Times).

Специфичан имиџ, као резултат инвентивних уметничких концепата и креативног маркетинга, утицао је на препознатлјивост оркестра. Тако је Београдска филхармонија убрзо привукла многа позната имена класичне музике, која су дала своју подршку њеном даљем развоју. Међу њима се нарочито издваја вишедеценијско пријатељство са Зубином Мехтом, који редовно одржава добротворне концерте са оркестром. Београдска филхармонија је први оркестар у региону, али и шире, који започиње своје концертне сезоне са комплетно распродатим улазницама.

За шефа диригента Београдске филхармоније од сезоне 2017/18 именован је Габријел Фелц, а за главног гостујућег диригента Данијел Рајскин.

У протеклим сезонама, оркестар је сарађивао са водећим међународним диригентима и солистима, међу којима су Зубин Мехта, Кшиштоф Пендерецки, Сер Невил Маринер, Борис Березовски, Герхард Опиц, Вадим Глузман, Нелсон Фреире, Фазил Сај, Јулијан Рахлин, Сара Чанг, Изабел Фауст, Миша Мајски, Давид Герингас, Сол Габета, Игудесман и Џу, Вадим Рјепин, Николај Лугански, Стивен Исерлис, Гзавије де Местр, Алис Сара От, Андреј Коробејников, Кијан Солтани, Немања Радуловић, и многи други.

Током неколико последњих година, оркестар је имао запажене међународне турнеје и гостовања у Италији, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Шведској, Француској, Словенији, БиХ, Хрватској, Оману итд. Најважнији интернационални ангажман у новијој историји била је прва турнеја по САД-у у историји оркестра, која је обухватала наступе у Симфонијском центру у Чикагу, Северанс Холу у Кливленду, Музичком центру Стратмор у Вашингтону и у њујоршком Карнеги Холу у октобру 2014. године. Од најскоријих међународних успеха издваја се гостовање у Москви, у престижној сали Чајковски, у септембру 2016. године, концертом којим је отпочела сезона Московског филхармонијског друштва, под управом Данијела Рајскина, наступ у Палати уметности (МУПА) у Будимпешти исте године, као и два веома успешна наступа у Музикферајну у Грацу, 2018. године.

Београдска филхармонија је 2017. године започела традицију концерата на отвореном који бележе историјски успех и представљају највеће концерте класичне музике на отвореном на Балкану. Више од 30 000 људи присуствовало је првом концерту који је предводио шеф-диригент Габријел Фелц, а као специјални гост наступио је чувени Зубин Мехта. Наредне, 2018. године, Београдска филхармонија је заједно са Фелцом надмашила претходни успех, окупивши више од 40 000 људи на свом другом концерту на отвореном.

Квалитету рада оркестра значајно доприноси и Фондација Београдске филхармоније Зубин Мехта са својим стратешким партнерима. Најважнији циљеви оркестра у оквиру петогодишњег планирања активности и развоја су позиционирање на међународној музичкој сцени, промоција оркестра на другим континентима, као и почетак изградње нове концертне дворане у Београду, кроз модел јавно-приватног партнерства, уз подршку фондације Амерички пријатељи Београдске филхармоније, основане 2012. године у Њујорку.

Београдска филхармонија иницира, реализује и подржава акције од значаја за унапређење друштва, промоцију толеранције, регионалне и међународне сарадње. Оригинални и јединствени концепт циклуса новогодишњих концерата, који кроз музику промовише етничке и верске различитости, привукао је велику пажњу домаће и стране јавности, а препознат је и подржан од стране Европске уније. Београдска филхармонија је покренула и регионалну сарадњу три националне филхармоније Србије, Хрватске и Словеније, у оквиру пројекта Пика-точка-тачка.