01/03/18

Na drugom u nizu kratkih koncerata u dnevnom terminu pod nazivom “Muzički razgovori sa Gabrijelom Felcom”, šef dirigent Filharmonije je bio u ulozi pijaniste zajedno sa violinistkinjom Mirjanom Nešković (sreda 28. februar, 14h). Ni ledeni dan nije sprečio publiku da dođe u Beogradsku filharmoniju i ugreje se uz zvuke Prolećne sonate Betovena, uz koju je šef-dirigent svima poželeo brz odlazak zime.

Kao domaćin “Muzičkih razgovora”, Gabrijel Felc na svakom od njih predstavlja jednog muzičara iz orkestra. Na drugom u nizu je to bila violinistkinja Mirjana Nešković, sa kojom je Felc razgovarao između stavova Betovenove sonate sa željom da publici otkrije što više pojedinosti o orkestarskom muziciranju. Tako su slušaoci saznali šta je tačno uloga koncertmajstora u jednom orkestru, šta znači nacionalni stilski izraz u današnjem globalizovanom svetu kao i Mirjanine utiske godinu dana nakon što je u ulozi solistkinje sa Beogradskom filharmonijom oživela violinski koncert Petra Stojanovića.

Okruženi publikom na bini, muzičari su podstakli radoznalost slušaoca koji su nakon vedrih stavova Prolećne sonate, dobili odgovore na sve što ih je zanimalo još da čuju od Neškovićeve i Felca. Naredni Muzički razgovor zakazan je za 25. april, kada će Felc predstaviti dvoje violista Beogradske filharmonije – Tamaru Marinković Tomić i Zorana Miletića.