13/05/21

Publiku Beogradske filharmonije očekuje prava ekskluziva na kamernoj sceni, u petak 14. maja (Sala BGF). Čuvenu Betovenovu simfoniju broj 3, poznatu pod nazivom „Eroika“ odsviraće samo devet muzičara, u neobičnom aranažmanu prerađenom za nonet.

Originalna Eroika bila je pravi “bum” u simfonijskoj muzici početka devetnaestog veka. Imala je do tada najduže vreme trajanja, a obično je izvodi sastav od šezdesetak muzičara. Međutim, ovoga puta će to učiniti njih devet. Beogradska filharmonija je specijalno za ovu priliku obezbedila notni materijal od ansambla Natali – tvorca prerade koja nailazi na odlične kritike stručne javnosti širom sveta.

“Posle mnogo meseci jedna ozbiljna simfonija je ponovo na našim pultevima! Toliko puta smo svirali “Eroiku” koja je uvek ogroman izazov. Ali najveći od svih je odsvirati je sa samo devet svirača. Razlika od “originala” je u tome što svaka deonica sadrži dodatne muzičke fragmente. I ako slučajno mislite da se umanjila silina Betovenovog izraza, grdno se varate! Njegov duh i nepresušna muzikalnost su uvek tu, čini se još izraženije nego inače!” rekla je violinistkinja Mirjana Nešković.

Pored violinistkinje, članovi noneta su Ivana Uzelac (viola), Katarina Stanković (violončelo), Boban Stošić (kontrabas), Stana Krstajić (flauta), Boban Pešić (oboa), Veljko Klenkovski (klarinet), Nenad Janković (fagot) i Nikola Ćirić (horna).