Languages

Немачки национални програм Диригентски форум усмерен је на будуће генерације диригената. У циљу припреме изузетно талентованих младих диригената за будуће водеће позиције на немачкој и интернационалној музичкој сцени, у оквиру овог програма организују се мајсторски курсеви, асистентски ангажмани и спонзорисани концерти за стипендисте програма. То је, пре свега, форум који широм Немачке омогућава континуирани дијалог између младих генерација диригената и великана овог посла.

Од 2018. године, у овај значајни пројекат се по први пут укључује и Београдска филхармонија. Диригентски форум ће бити одржан у Београду, од 17. до 21. јуна 2018. године, а у програму ће по први пут учествовати и два кандидата из Србије, изабрана на аудицији. Они ће радити са ментором Габријелом Фелцом, шефом диригентом Београдске филхармоније.

Мајсторски курс ће бити завршен концертом којим ће дириговати свих пет полазника форума. На програму ће бити дела Рихарда Вагнера, Волфганга Амадеуса Моцарта, Мориса Равела и, по први пут, једног српског аутора, Милана Ристића.

Стипендисти могу да рачунају на опширан програм рада са професионалним оркестрима. Главни фокус је на увежбавању и извођењу оперске и симфонијске музике. Поред тога, програм подразумева и сарадњу са ансамблима специјализованим за рану и савремену музику.

У реализацији програма, Диригентски форум сарађује са све већим бројем реномираних диригената, оркестара и ансамбала музичких позоришта, музичких академија и јавних радиодифузних сервиса. Данас су више од стотину немачких оркестара партнери Диригентског форума. Сарадња са међународним партнерима употпуњује његов опширни програм, па тако последњих година Диригентски форум сарађује са театром Ванемуине из Тартуа (Естонија), Филхармонијом из Стразбура (Француска), Израелским камерним оркестром (Израел) и другим партнерима. Многи некадашњи стипендисти Диригентског форума сада заузимају истакнуте позиције на немачкој и међународној музичкој сцени. Међу њима је и Габријел Фелц, шеф-диригент Београдске филхармоније и главни музички директор Дортмундске филхармоније и Опере у Дортмунду.

 

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter

  • Следећи концерт