Languages

Mihail Jurovski

Rođen u Moskvi 1945. godine, Mihail Jurovski je sin kompozitora Vladimira Jurovskog i unuk dirigenta Davida Bloka. Nјegovi sinovi Vladimir i Dmitrij takođe su međunarodno priznati dirigenti. Mihail Jurovski je odrastao u krugu svetski poznatih umetnika bivšeg Sovjetskog Saveza, kao što su Ojstrah, Rostropovič, Kogan, Gilels i Hačaturjan. Dmitrij Šostakovič je bio blizak porodični prijatelј, te su on i Mihail ne samo često razgovarali, već i zajedno svirali klavirska dela za četiri ruke. Ovakva iskustva imala su ogroman uticaj na mladog muzičara i, stoga, nije slučajnost što se Mihail Jurovski danas smatra jednim od najbolјih interpretatora Šostakovičevih dela. Godine 2012, Mihail Jurovski je dobio treću Međunarodnu nagradu Šostakovič koju dodelјuje Fondacija Šostakovič iz Goriša.

 

Mihail Jurovski je obrazovanje stekao na Moskovskom konzervatorijumu, gde je studirao dirigovanje kod profesora Lea Ginzburga, a teoriju muzike kod Alekseja Kandinskog. Tokom studija, asistirao je Genadiju Roždestvenskom u Nacionalnom simfonijskom orkestru Radio-televizije Moskve. Dok je još bio državlјanin Rusije, dirigovao je u Muzičkom teatru Stanislavski i Nemirovič-Dančenko u Moskvi, a tokom svojih poslednjih godina u Sovjetskom Savezu često je dirigovao u Bolјšoj teatru.

 

Od 1978. godine, Mihail Jurovski je bio redovan gostujući dirigent u Komičnoj operi u Berlinu, a 1989. sa porodicom napušta SSSR prihvativši stalni angažman u Zemper operi u Drezdenu. U ostale funkcije koje je obavlјao spadaju: generalni muzički direktor i glavni dirigent Filharmonije severozapadne Nemačke, šef-dirigent Opere u Lajpcigu, šef-dirigent Orkestra Zapadnonemačke radiotelevizije u Kelnu, glavni dirigent Nemačke opere iz Berlina, glavni gostujući dirigent Simfonijskog orkestra Radio Berlina.

 

Kao gostujući dirigent, Mihail Jurovski je predvodio Tonkinstler orkestar iz Donje Austrije, Gevandhaus orkestar iz Lajpciga, Drezdensku filharmoniju, Državnu kapelu iz Drezdena, Filharmoniju iz Osla, Bergensku filharmoniju, Kralјevsku kapelu iz Kopenhagena, Simfonijski orkestar Kuće muzike iz Porta i Simfonijski orkestar Sao Paola. Od 1995. godine veoma blisko sarađuje sa Simfonijskim orkestrom iz Stavangera i Simfonijskim orkestrom iz Norčepinga, gde diriguje svake sezone. Pored toga, nastupa i kao glavni gostujući dirigent Filharmonije Janaček iz Ostrave (Češka) i Simfonije Juventus iz Varšave (Polјska).

 

Tokom poslednjih nekoliko sezona nastupao je sa Londonskom, Varšavskom i Sanktpeterburškom filharmonijom, kao i Državnim simfonijskim orkestrom iz Moskve (Orkestar Svetlanov). Takođe, dirigovao je Državnom kapelom iz Drezdena na Međunarodnom festivalu Šostakovič u Gorišu, Simfonijskim orkestrom Galicije, Libečkom filharmonijom, Drezdenskom filharmonijom, Tonkinstler orkestrom iz Donje Austrije, Orkestrom Norveške opere i Filharmonijom Monte Karla. Od operskih i baletskih nastupa u sezoni 2015/16. beležimo povratak u Bolјšoj teatar sa operama Ognjeni anđeo, Pikova dama, Evgenije Onjegin u Operskoj kući iz Malmea, kao i obnovlјenu postavku čuvene opere Romeo i Julija sa Ciriškom operom i nastupe u milanskoj Skali gde je dirigovao Pepelјugu i Labudovo jezero (nove postavke).

 

U predstojećoj sezoni 2016/17, diriguje Ognjenog anđela sa Državnom operom iz Minhena i Labudovo jezero u milanskoj Skali, kao i koncerte sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Kuće muzike iz Porta, Nacionalnim orkestrom iz Bordoa, Kralјevskom kapelom iz Kopenhagena, Londonskom filharmonijom, Filharmonijom Janaček iz Ostrave i Simfonijom Juventus iz Varšave.

 

Pored koncerata prikazanih na televiziji i radijskih snimaka u Štutgartu, Kelnu, Drezdenu, Oslu, Norčepingu, Hanoveru i Berlinu, maestro Jurovski je snimao nastupe sa Simfonijskim orkestrom Radio Berlina, Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Orkestrom frankofone Švajcarske i dirigovao brojna izvođenja zabeležena na kompakt diskovima, poput filmske muzike, Šostakovičeve opere Kockar, kompletnih Šostakovičevih vokalno-simfonijskih dela, opere Božićno veče Rimskog-Korsakova, kao i orkestarskih dela Čajkovskog, Prokofjeva, Majerbera, Lehara, Kalmana, Nikolaja, Rangstrema, Petersen-Bergera, Griga, Svensena, Kančelija i mnogih drugih.

 

Godine 1992. i 1996, Jurovski je dobio Nagradu nemačkih muzičkih kritičara, a 2001. bio je nominovan za nagradu Gremi za tri kompakt-disk izdanja orkestarskih dela Rimskog-Korsakova izvedenih sa Simfonijskim orkestrom Radio Berlina.