Languages

Hajnrih Šif

Violončelista i dirigent Hajnrih Šif se danas može pohvaliti karijerom koja traje decenijama. Nakon studija violončela u klasi Tobijasa Kinea i Andrea Navare, debitantske nastupe je imao u Beču i Londonu 1971. godine. Od tada je redovan gost svih najpoznatijih orkestara, velikih muzičkih centara i najvećih festivala u Evropi, Severnoj Amernici i Japanu.

 

Hajnrih Šif je objavio snimke osnovnog repertoara za violončelo, sa delima od Vivaldija i Hajdna do Lutoslavskog i Cimermana, za koje su mu dodelјene brojne nagrade. Nјegovi snimci Bahovih svita za solo violončelo smatraju se prekretnicom u interpretaciji Bahovih kompozicija i ostvarili su snažan uticaj na brojne generacije muzičara posle njega. Osim toga, Šif je naširoko hvalјen od strane kritičara i za svoje snimke kompletnog Betovenovog opusa za violončelo i klavir, u saradnji sa Tilom Felnerom.

 

Savremena muzika ima važnu ulogu u umetničkom radu Hajnriha Šifa. Izveo je brojne premijere savremenih kompozicija za violončelo. Pored toga, njegovo interesovanje za kamernu muziku u velikoj meri je uticalo na njegovu karijeru violončeliste. Partneri su mu Leif Uve Andsnes, Martin Helmhen, Kvartet Alban Berg i Kvartet Hagen, kao i Kristijan Zaharijas i Peter Cimerman u formaciji trija.

 

Iako je na početku karijere Šif bazirao svoj rad na sviranju violončela, dirigovanje mu je postepeno postajalo sve važnije. Počev od 1985. godine pa sve do danas, dirigovanje je zauzelo dominantniju ulogu u njegovim nastupima.

 

Hajnrih Šif je imao razne angažmane kao šef-dirigent i glavni gostujući dirigent sledećih orkestara: Nemačka kamerna filharmonija iz Bremena, Severna simfonija, Kopenhagenška filharmonija, Muzički kolegijum iz Vintertura, Simfonijski orkestar Štutgartskog radija, Orkestar Brukner iz Linca i Kamerni orkestar iz Beča. Kao operski dirigent, predvodio je, između ostalog, postavke u Kralјevskom pozorištu La Mone u Briselu (Čarobna frula, Fidelio).

 

Nјegov impresivan rad u svojstvu dirigenta ovekovečen je na brojnim snimcima, na kojima je dirigovao orkestre poput Severne simfonije, Orkestra Filharmonija i Nemačke kamerne filharmonije iz Bremena. Repertoar ovih snimaka obuhvata dela od Hajdna i Betovena do Šrekera, Kženeka i Lutoslavskog.

 

Muzička škola Hajnriha Šifa je snažno uticala na mnoge velike violončeliste. Nјegova intenzivna podrška i vođstvo mnoge umetnike su usmerili ka impresivnim karijerama. Nјegova posvećenost mladim umetnicima može se prepoznati i u njegovom radu sa omladinskim ansamblima kao što su Orkestar Muzičkog festivala u Šlezvig-Holštajnu, orkestar festivala Young European Classic, Kamerni orkestar Verbije i mnogi drugi.