Languages

Габријел Фелц, шеф-диригент

Габријел Фелц један је од најистакнутијих немачких диригената са свестраном каријером у оперском и симфонијском репертоару и велики заговорник музике XIX и XX века.

 

Фелц је генерални музички директор Дортмундске опере и шеф-диригент Дортмундске филхармоније од 2013/14. Дортмундска опера је 2022. године освојила награду Оперска кућа године. Такође је шеф-диригент Београдске филхармоније од 2017/18, а уговори са обе куће продужени су до сезоне 2024/25.

 

Међу најважнијим догађајима у сезони 2022/23 била је премијера Зигфрида, и почетак новог циклуса Прстена у Дортмунду (почевши од Валкире) у режији Петера Конвичнија. Габријел Фелц се вратио у Оперу у Келну у две продукције: Мртви град Ериха Волфганга Корнголда у режији Татјане Гирбаце (у оквиру прославе првог извођења ове опере у Келну пре 100 година) и нову продукцију опере Валтера Браунфелса Птице.

Веома посебан догађај обележио је Бетовен маратон, са свих девет симфонија које су у једном дану извеле Дортмундска и Београдска филхармонија. Овај догађај је био одржан у јуну 2022. године, у Дортмунду и Новом Саду, који је проглашен за Европску престоницу културе 2022. године.

 

Каријера Габријела Фелца као оперског диригента започела је веома успешним дебијем у Комичној опери у Берлину са Војницима Бернда Алојза Цимермана, Холанђанином луталицом у Баварској државној опери, Арабелом у Франкфуртској опери и новом продукцијом Хамлет машине Волфганга Рима у Цириху. Фелц диригује и оперским представама у Цириху (Америка Романа Хаубеншток-Раматија), Женеви (нова продукција опере Путовање до наде савременог немачког композитора Кристијана Јоста), Комичној опери у Берлину (Нетолеранција Луиђија Нона) и Прашкој опери (Каваљер с ружом). 

 

У сезони 2023-24 Габријел Фелц диригује симфонијским концертима својих филхармонија из Дортмунда и Београда, али се враћа и као гост диригент  Прашке државне опере са обновом Мефиста Арига Бојита и новом продукцијом Америка Романа Хаубеншток-Раматија у Цириху.

 

Габријел Фелц дириговао је водећим оркестрима као што су Државна капела из Дрездена, БРСО из Минхена, ДСО из Берлина, Концертхаус оркестар из Берлина, Оперски и Музејски оркестар из Франкфурта, Државна капела из Вајмара, Оркестар Гирцених из Келна, Бамбершки симфонијски оркестар, Филхармонија из Есена, Берлински симфонијски оркестар,  ВДР из Келна, МДР из Лајпцига, НДР  из Хамбурга и Хановера и СР из Сарбрикена, Немачки национални оркестар младих БЈО, РСО из Беча, Дански национални симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар из Базела, Национални симфонијски оркестар РТЕ, Национални оркестар Тајвана, КБС из Сеула, Симфонијски оркестар из Осаке и Национални симфонијски оркестар Кине.

 

Склоност Габријела Фелца према музици позног романтизма забележена је у његовој опсежној дискографији. У новембру 2021. године продукција Драјер-Гајдо издала је комплетне Малерове симфоније, које је почео да снима 2007. године са филхармонијским оркестрима из Штутгарта и Дортмунда. Габријел Фелц и Дортмундска филхармонија снимају циклус дела Рахмањинова (2020. Звона и Пет етида-слика). Снимио је и Симфонију бр. 3 Рајнхолда Глијера са Београдском филхармонијом. Снимак Луиђија Нона Нетолеранција у Бремену награђен је Diapason d´Or. ТВ и ДВД продукција Аиде на Рајни под управом Габријела Фелца имала је изванредан успех у целој Европи (уживо на СРФ, 3СAT, РАИ, ЗДФ).

 

Рођен у Берлину 1971. године, Габријел Фелц је студирао клавир и дириговање на музичкој академији Ханс Ајзлер у Берлину. Радио је као асистент Герда Албрехта у Хамбуршкој државној опери и капелмајстор у Либеку и Бремену. У периоду 2001-2005. године био је ГМД у Алтенбург-Гери, а од 2004-13. године ГМД Штутгартске филхармоније. У том периоду је постао добитник награде Рахмањинов Фондације Сергеја Рахмањинова, захваљујући опсежном циклусу концерата овог композитора. Такође, Габријел Фелц је био главни гостујући диригент у Базелском позоришту (2008-2013), које је током његовог мандата у два наврата проглашено добитником награде Оперска кућа године.