Languages

Габријел Фелц, шеф-диригент

Габријел Фелц један је од најистакнутијих немачких диригената са свестраном каријером у оперском и симфонијском репертоару и велики заговорник музике XIX и XX века.

Габријел Фелц је генерални музички директор Дортмундске опере и шеф-диригент Дортмундске филхармоније од 2013/14. Такође је шеф-диригент Београдске филхармоније од 2017/18, а уговори са обе куће продужени су до сезоне 2024/25.

Међу најважнијим догађајима у сезони 2021/22 биће почетак новог циклуса Прстена у Дортмунду (почевши од Валкире) у режији Петера Конвичнија. Габријел Фелц се враћа у Оперу у Келну у две продукције: Мртав град Ериха Волфганга Корнголда у режији Татјане Гирбаце (у оквиру прославе првог извођења ове опере у Келну пре 100 година) и нову продукцију опере Валтера Браунфелса Птице. Као шеф-диригент Београдске филхармоније, Габријел Фелц ће дириговати на осам концертних вечери, почевши са делима Шостаковича.

Веома посебан догађај обележава Бетовен маратон, са свих девет симфонија које у једном дану изводе Дортмундска и Београдска филхармонија. Овај догађај ће се одржати у јуну 2022. године, у Дортмунду и Новом Саду, који је за 2022. годину проглашен за Европску престоницу културе.

Каријера Габријела Фелца као оперског диригента започела је веома успешним дебијем у Комичној опери у Берлину са Војницима Бернда Алоиза Цимермана, Холанђанином луталицом у Баварској државној опери, Арабелом у Франкфуртској опери и новом продукцијом Хамлет машине Волфганга Рима у Цириху. У будућности, у плану је да диригује оперским представама у Цириху (Америка Романа Хаубеншток-Раматија), Женеви (нова продукција опере Путовање до наде савременог немачког композитора Кристијана Јоста) и Комичној опери у Берлину Нетолеранција Луиђија Ноне.

Габријел Фелц дириговао је водећим оркестрима као што су Државна капела из Дрездена, БРСО из Минхена, ДСО из Берлина, Концертхаус оркестар из Берлина, Оперски и Музејски оркестар из Франкфурта, Државна капела из Вајмара, Оркестар Гирцених из Келна, Бамбершки симфонијски оркестар, Филхармонија из Есена, Берлински симфонијски оркестар,  ВДР из Келна, МДР из Лајпцига, НДР  из Хамбурга и Хановера и СР из Сарбрикена, Немачки национални оркестар младих БЈО, РСО из Беча, Дански национални симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар из Базела, Национална симфонијски оркестар РТЕ, Национални оркестар Тајвана, КБС из Сеула, Симфонијски оркестар из Осаке и Национални симфонијски оркестар Кине.

Склоност Габријела Фелца према музици позног романтизма забележена је у његовој опсежној дискографији. У новембру 2021. године продукција Драјер-Гајдо издала је комплетне Малерове симфоније, које је почео да снима 2007. године са филхармонијским оркестрима из Штутгарта и Дортмунда. Тренутно Габријел Фелц и његова Дортмундска филхармонија снимају циклус дела Рахмањинова (2020. The Bells и Cinq Etudes-Tableaux). Снимио је и Симфонију бр. 3 Рајнхолда Глијера са Београдском филхармонијом. Снимак Луиђија Нона Нетолеранција у Бремену награђен је Диапасон д´Ор. ТВ и ДВД продукција Аиде на Рајни под управом Габријела Фелца имала је изванредан успех у целој Европи (уживо на СРФ, 3Сат, РАИ, ЗДФ).

Рођен у Берлину 1971. године, Габријел Фелц је студирао клавир и дириговање на музичкој академији Ханс Ајзлер у Берлину. Постао је асистент Герда Албрехта у Хамбуршкој државној опери и капелмајстор у Либеку и Бремену. У периоду 2001-2005 био је ГМД у Алтенбург-Гери, а од 2004-13 ГМД Штутгартске филхармоније, где је био добитник награде Рахмањинов из Фондације Сергеја Рахмањинова, захваљујући опсежном циклусу концерата Рахмањинова. Поред тога, Габријел Фелц је био главни гостујући диригент у Базелском позоришту (2008-2013), које је током његовог мандата два пута проглашено оперском кућом године.