Languages

Габријел Фелц, шеф-диригент

Габријел Фелц је шеф-диригент Београдске филхармоније од сезоне 2017/18. Од 2013. године ради и као генерални музички директор Дортмундске опере и шеф-диригент Дортмундске филхармоније. Након три веома успешне године, уговор му је обновљен до 2023. године. После Филхармоније Алтенбург-Гере (2001–2005) и Штутгартске филхармоније (2004–2013), то је трећи узастопни пут да обавља функцију шефа-диригента неког немачког оркестра.

 

Необичним програмима и уочљивим побољшањем уметничког квалитета, успео је значајно да повећа посећеност концерата свих ових оркестара. Године 2007, фондација Сергеј Рахмањихов је доделила Габријелу Фелцу и Штутгартској филхармонији награду Prix Rachmaninow за интерпретацију циклуса концерата са музиком Рахмањинова. Поред тога, Фелц је био главни гостујући диригент у Базелском позоришту (2008–2013), где је био заслужан за неколико оперских поставки, што је допринело томе да Базелско позориште 2009. и 2010. године буде проглашено за оперску кућу године.

 

Габријел Фелц рођен је 1971. године у Берлину. Од 1989. до 1994. године, студирао је на Музичкој академији Ханс Ајзлер у Берлину, на одсецима за дириговање и клавир. Након студија, постао је асистент Герду Албрехту у Хамбуршкој државној опери (1994–1995). Своје прве ангажмане добио је у опери у Либеку (1995–1997) и позоришту у Бремену (1997–2001).

 

Габријел Фелц је дириговао водећим оркестрима у Немачкој и иностранству, као што су Дрезденски државни оркестар Саксоније, Симфонијски оркестар Баварске радиотелевизије, Баварски државни оркестар, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Оркестар Концертхаус из Берлина, Оркестар Франкфуртске опере и музеја, Државна капела из Вајмара, Оркестар Гирцених из Келна, Оркестар Националног театра из Манхајма, Бамбершки симфоничари, Есенска филхармонија, симфонијски оркестри радиотелевизија из Берлина, Келна, Лајпцига, Хановера и Сарбрикена, Немачки национални омладински оркестар, Симфонијски оркестар Бечког радија, Дански национални симфонијски оркестар, Базелски симфонијски оркестар, Оркестар Фламанске опере у Антверпену, Ирски национални симфонијски оркестар, Тајвански национални оркестар, Симфонијски оркестар из Сеула, Симфонијски оркестар из Милуза, као и Симфонијски оркестар из Хангџоуа, Кинески национални симфонијски оркестар и Пекиншки симфонијски оркестар.

 

Године 2017. Фелц је први пут наступио у Бољшој театру у Москви у склопу гостовања са берлинском Комичном опером и Моцартовом Чаробном фрулом. Исте године је дириговао и Тајванским националним оркестром и Филхармонијом из Хангџоуа, а комплетирао је и свој циклус снимака симфонија Рахмањинова са Дортмундском филхармонијом. У Београду је предводио највећи концерт класичне музике на отвореном у историји Србије у извођењу Београдске филхармоније, коме је присуствовало 30000 људи.

 

Из Фелцовог репертоара за сезону 2017/2018. издвајају се нове поставке Штраусове АрабелеЕвгеније Оњегин Чајковског и балетска поставка Рахмањинов/Чајковски у Дортмундској опери, као и концерти Малерових осам симфонија (укључујући снимање ЦД-а) са Дортмундском филхармонијом.

 

Богата дискографија Габријела Фелца чини га једним од најистакнутијих диригената своје генерације. Репертоар обухвата великане од Моцарта и Бетовена преко Рахмањинова, Елгара, Прокофјева, Скрјабина и Рихарда Штрауса до Ноноа и Лигетија.

 

Снимак свих Малерових симфонија (за продуцентску кућу Dreyer-Gaido) који је Фелц остварио са Штутгартском филхармонијом, изузетно је хваљен од стране критичара као најнеобичнији и најконтроверзнији циклус последњих година.

 

Снимак дела Intolleranza Луиђија Ноноа са Бременском филхармонијом и хором Бременске опере под диригентском палицом Габријела Фелца је у јуну 2013. године добио награду Diapason d’Or. Блу реј диск са делом Белкис – краљица од Сабе Оторинa Респигија је објављен 2013. године, а ово остварење представља снимак првог извођења тог дела након светске премијере одржане 1932. године у миланској Скали. Телевизијска продукција дела Аида на Рајни донела је Фелцу огроман успех у целој Европи (уживо су је преносиле телевизијске куће Swiss TV, 3Sat, RAI, ZDF) и објављена је на ДВД-ју.

 

Последње Фелцово издање је Симфонија бр. 3 Сергеја Рахмањинова (Циклус Рахмањинова) са Дортмундском филхармонијом (за дискографску кућу Dreyer-Gaido).

 

Први снимак Габријела Фелца са Београдском филхармонијом je Симфонија бр. 3 Рајнхолда Глијера, из 2018. године, за дискографску кућу Dreyer-Gaido.