Languages

Fabris Bolon

Fabris Bolon je studirao u klasi Mihaela Gilena i Nikolausa Arnonkura u Parizu i salcburškom Mocarteumu, nakon čega je diplomirao u klasi Žorža Pretra i Maurisija Kagela.

 

Do 1998. godine je bio angažovan kao muzički asistent Festivala u Salcburgu; radio je kao zamenik muzičkog direktora Opere u Kemnicu u Nemačkoj (od 2000. do 2004. godine) i kao šef‑dirigent Flamanskog simfonijskog orkestra (od 1996. do 2000. godine), gde je imao priliku da diriguje širok repertoar. Prve gostujuće angažmane ostvario je sa Filharmonijom Francuskog radija, filharmonijama iz Monte Karla i Strazbura, Nacionalnim orkestrom Italijanske radiotelevizije, Simfonijskim orkestrom Srednjonemačke radiotelevizije, Simfonijskim orkestrom Južnonemačke radiotelevizije iz Štutgarta, Orkestrom Koncerthaus iz Berlina, Orkestrom Jugozapadnonemačke radiotelevizije iz Baden-Badena i Frajburga, Rezidenc orkestrom, Simfonijskim orkestrom Hesenske radiotelevizije i Filharmonijom Nemačkog radija iz Sarbrikena i Kajzerslauterna, Rezidenc orkestrom iz Haga, Novom japanskom filharmonijom, Tokijskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Bazela, Simfonijetom iz Bazela, Beogradskom filharmonijom i drugim orkestrima.

 

Od 2009. godine Fabris Bolon radi kao generalni muzički direktor i šef-dirigent Pozorišta u Frajburgu, u kome su orkestar i operska scena ostvarile veliki napredak pod njegovim rukovodstvom: rekordna prodaja karata, odlično prihvaćen orkestar, programi i operske postavke u gradu i regionu i rast broja muzičara u orkestru. U septembru 2016. godine Bolon je jednoglasno reizabran za još jedan mandat na ovoj funkciji i započeo je saradnju sa međunarodnom diskografskom kućom Naxos, u okviru koje će biti objavlјeni CD i DVD snimci opera i koncerata njegovog orkestra. Nјegov angažman u Frajburgu ga je proslavio i na međunarodnoj sceni: pozorište je održalo nekoliko gostujućih nastupa, između ostalog u Velikoj Vritaniji (sa Vagnerovim operama Parsifal i Tanhojzer), a prethodno objavlјeni kompakt diskovi (za izdavačke kuće cpo i Naxos) osvojili su brojne nagrade (Diapason d’Or i Izbor urednika časopisa Grammophone 2015. godine za Zandonaijevu Frančesku da Rimini, kao i Izbor urednika 2017. godine za Goldmarkovu Kralјicu od Sabe i dr.). Počev od 2010. godine, Bolon je od kritičara u Nemačkoj dobio nekoliko nominacija za „dirigenta godine“, kao i „orkestar godine“, „najbolјi koncertni program“, „najbolјu ponovo otkrivenu operu“ (Volf-Ferarijeva opera I Gioielli della Madonna, 2016).

 

Fabris Bolon redovno nastupa i izvan Nemačke, između ostalog u moskovskom Pozorištu Stanislavski (sa Vagnerovim Tanhojzerom), u Mađarskoj državnoj operi u Budimpešti (Verdijeva Aida), u Beogradskoj filharmoniji, orkestru Slovenačke radiotelevizije u Ljublјani, kao i u Mađarskoj, Japanu, Švajcarskoj, Belgiji, Holandiji, Danskoj, Norveškoj, Novom Zelandu, Austriji, Monte Karlu itd.

 

Fabris Bolon je, takođe, proslavlјeni kompozitor. Nјegove kompozicije izdaje diskografska kuća Edition Peters, a izvode ih Simfonijski orkestar Južnonemačke radiotelevizije iz Štutgarta, Simfonijski orkestar Srednjenemačke radiotelevizije, Filharmonija Nemačke radiotelevizije iz Sarbrikena i Kajzerslauterna i drugi orkestri. Bolonova opera Oskar i gospođa u ružičastom mantilu odlično je ocenjena od strane kritičara i publike.