Languages

Данијел Рајскин, стални гостујући диригент (од 2017/18)

Син познатог музиколога, Данијел Рајскин је одрастао у Санкт Петербургу. Похађао је реномирани конзерваторијум у свом родном граду и наставио студије у Амстердаму и Фрајбургу. Првобитно се фокусирајући на виолину и виолу, сусрет са уваженимучитељем Левом Савичем, инспирисао га је да са бави дириговањем. Усавршавао се код диригената као што су Марис Јансонс, Неме Јарви, Милан Хорват, ВолдемарНелсон и Јорма Панула. Рајскин, који негује широк репертоар, често гледа изван стандардних токова у својим изузетно осмишљеним програмима.

 

Од сезоне 2018/19 надаље, Данијел Рајскин је музички директор Симфонијскогоркестра из Винипега, а од 2017/18. главни је гост диригент Београдске филхармоније. Од сезоне 2020/21, ангажован је као главни диригент Словачког филхармонијског оркестра из Братиславе. Ангажовања Данијела Рајскина у сезони 2018/19 укључила су наступе са Холандским симфонијским оркестром и оркестром Clasica Santa Cecilia. Дебитоваће и са Симфонијским оркестром из Санкт Петербурга.

 

Данијел Рајскин био је главни гостујући диригент Симфонијског оркестра из Тенерифа (сезона 2017/18), главни диригент Државне рајнске филхармоније из Кобленца (2005-2016) и Филхармонијског оркестра Артур Рубинштајн из Лођа (2008-2015).

 

Његови редовни гостујући ангажмани укључују Атински државни оркестар, Естонски национални симфонијски оркестар, Синфонијету из Хонг Конга, Исландски симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар Japan Century, Оркестар Маријински, Московску филхармонију, Национални симфонијски оркестар из Тајвана, НФМ филхармонију из Вроцлава, Национални оркестар Белгије, Национални оркестар Лиона, оркестар Clasica Santa Cecilia, Национални симфонијски оркестар Мексика, Филхармонијски оркестар из Осаке, Симфонијски оркестар РТВ Словеније, Симфонију из Сан Антонија, Словачку филхармонију из Братиславе, Државну академску симфонију Русије Светланов, Штутгартску филхармонију и Шведски камерни оркестар.

 

Његови наступи у области опере укључују Кармен у режији Каликста Бијејта за холандску компанију Опера Зуид, затим у Театру Кобленц, где је дириговао и Шостаковичеву оперу Нос. Рајскин је водио оркестар из Минска у веома хваљеној продукцији Моцартовог Дон Ђованија на оперском фестивалу 2011. у Св. Маргарети (Аустрија).

 

Међу најзначајнијим солистима са којима се појавио Данијел Рајскин су Емануел Екс, Нелсон Фреире, Мартин Фрост, Албан Герхарт, Вадим Глузман, Наталија Гутман, Кари Крику, Ланг Ланг, Франсоа Лело, Јан Лисјецки, Алексеј Љубимов, Албрехт Мајер, Данијел Милер-Шот, Оли Мустонен, Стивен Озборн, Јулијан Рахлин, Бењамин Шмит, Јулијан Штекел, Ана Виницкаја и Алексеј Володин.

 

Недавни снимци укључују Малерову Симфонију бр. 3 и Шостаковичеву Симфонију бр. 4 за издавачку кућу АВИ, уз велике похвале критике. Његов снимак са концертима за виолончело Корнголда, Блоха и Голдшмита са Jулијаном Штекелом за издавачку кућу АВИ добио је награду Ехо Класик 2012. Други скорашњи студијски пројекти укључују два симфонијска циклуса Луиса Гласа за продукцијску фирму ЦПО, вокално-инструментална дела Лутославског за издавачку кућу Дукс и снимање Пророка Исаије и Псалма Александра Танзмана за продукцијску кућу World Premiere Recordings.