Languages

Данијел Рајскин, стални гостујући диригент (од 2017/18)

„Данијел Рајскин је очито музичар истанчаног сензибилитета, добар мајстор свог заната; још један пример можда и последњег великог дара старог Совјетског Савеза – строгости и јединствености његових школа дириговања.“ (часопис Грамофон, 2012)

 

Главни гостујући диригент Београдске филхармоније, Данијел Рајскин, рођен је и одрастао у Санкт Петербургу. Музичку школу је похађао од своје шесте године, а школовање је наставио на прослављеном конзерваторијуму у свом родном граду, где је студирао виолу и дириговање. Усавршавао се код Мариса Јансонса, Немеа Јарвија, Милана Хорвата, Волдемара Нелсона и Јорме Пануле.

 

Са 20 година, Данијел Рајскин је отишао из Совјетског Савеза како би студије наставио у Амстердаму и Фрајбургу, а врло брзо је постао тражен као један од водећих европских виолиста – и као солиста и као камерни музичар. Одлучио је да се постепено преоријентише ка каријери диригента и ускоро је постао признат као један од најсвестранијих диригената млађе генерације. Негујући широк репертоар, Рајскин често иде и ван главних токова у својим необично осмишљеним програмима.

 

Од 2005. до 2016. године, Данијел Рајскин је радио као шеф-диригент Рајнске филхармоније у Кобленцу, а од 2008. до 2016. године је исти посао обављао и у Филхармонији Артур Рубинштајн у пољском граду Лођу. Међу његовим редовним ангажманима у улози гостујућег диригента широм Европе и Азије су и наступи са Бранденбуршким државним оркестром из Франкфурта, оркестром Дала Синфонијета, Симфонијским оркестром из Диселдорфа, Естонским националним симфонијским оркестром, Филхармонијом из Буенос Аиреса, Филхармонијом из Јене, Симфонијским оркестром из Хаифе, Синфонијетом из Хонг Конга, Филхармонијом Карол Шимановски из Кракова, Симфонијским оркестром из Малмеа, Оркестром Марински, оркестром Моцартеум из Салцбурга, Националним симфонијским оркестром Тајвана, Филхармонијом Севернонемачке радиотелевизије из Хановера, Државним симфонијским оркестром Нова Русија из Москве, Симфонијским оркестром из Одензеа, Националним оркестром из Лиона, Филхармонијом из Марсеја, Холандским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Тенерифа, Националним симфонијским оркестром Мексика, Државном филхармонијом из Мајнца, Симфонијским оркестром Прашког радија, Симфонијским оркестром РТВ Словеније, Шангајском филхармонијом, Словачком филхармонијом из Братиславе, Штутгартском филхармонијом, Фландријским симфонијским оркестром, Оркестром Тонкинстлер из Доње Аустрије, Уралском филхармонијом, Варшавском филхармонијом, Виртембершком филхармонијом из Ројтлингена и Загребачком филхармонијом.

 

Међу Рајскиновим скоријим ангажманима у сезони 2014/15 издвајају се први наступи са оркестром Класика Санта Сесилија у Мадриду, Руским државним симфонијским оркестром (бивши оркестар Светланов) у Москви, Симфонијским оркестром из Сан Антонија, Симфонијским оркестром из Винипега, Филхармонијом из Јене, Оркестром Марински, Симфонијским оркестром РТВ Словеније, Штутгартском филхармонијом, а нешто касније и са Белгијском националном и Словачком филхармонијом.

 

Међу познатим солистима са којима је Данијел Рајскин наступао су Мартин Фрост, Албан Герхарт, Наталија Гутман, Петер Јаблонски, Јанин Јансен, Кари Крику, Ланг Ланг, Франсоа Лело, Алексеј Љубимов, Миша Мајски, Владимир Менделсон, Мидори, Шломо Минц, Данијел Милер-Шот, Стивен Озборн, Енрико Паче, Иво Погорелић, Јулијан Рахлин, Вадим Рјепин, Бењамин Шмит, Дмитриј Ситковјецки, Јулијан Штекел и Алексеј Володин.

 

У недавна дискографска издања Данијела Рајскина убрајамо Брамсов целокупни симфонијски опус за издавачку кућу Two Pianists и Шостаковичеву Четврту симфонију за AVI, при чему су оба издања добила одличне критике. Његов снимак концерата за виолончело Корнголда, Блоха и Голдшмита са Јулијаном Штекелом, објављен за AVI, добио је награду Ехо Класик 2012. године.