Languages

Fabris Bolon

Fabris Bolon je u međunarodnim muzičkim krugovima pojednako priznat na polјu opere i u domenu simfonijske muzike. Nјegov široki repertoar čine manje poznata dela iz 19. veka (posebno francuska), kao i premijere savremenih kompozicija. Rođen 1965. godine, Bolon je nakon studija dirigovanja na salcburškom Mocarteumu u klasi Nikolasa Arnonkura i Mihaela Gilena debitovao na Festivalu u Salcburgu dirigujući operu Satirikon Bruna Maderne.
 
U periodu od 1994. do 1998. godine, Bolon je bio glavni dirigent Flamanskog simfonijskog orkestra, sa kojim je realizovao brojne koncertne turneje, diskografska izdanja i prenose na radiju i televiziji. Od 1998. do 2003. godine radio je kao zamenik muzičkog direktora Opere u Kemnicu. Gostovao je u operskim kućama u Tel Avivu, Krakovu, Lucernu, Amsterdamu i Nemačkoj državnoj operi u Berlinu, a više puta je nastupao sa proslavlјenim orkestrima širom Evrope, kao što su Simfonijski orkestar Južnonemačkog radija iz Štutgarta, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, Rezidenc orkestar iz Haga, Luksemburška filharmonija, Orkestar Italijanske radiotelevizije iz Torina i Nacionalni orkestar iz Liona.
 
Fabris Bolon je 2002. godine dirigovao nemačku premijeru opere Penelopa Gabrijela Forea, kao i svetsku premijeru opere Lavirint Petera fon Vintera, za koju je Šikaneder napisao libreto Čarobna frula 2. deo, što je bilo prvo izvođenje ove opere nakon 175 godina. Bolon je uradio redakciju partiture.
 
Među najznačajnijim angažmanima poslednjih sezona izdvajamo povratak saradnji sa orkestrima Srednjonemačkog radija iz Lajpciga, Jugozapadnog nemačkog radija iz Frajburga, Južnonemačkog radija iz Štutgarta, orkestrom Koncerthaus iz Berlina, Luksemburškom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom iz Berna, zatim dirigovanje Sevilјskog berberina sa Operskom kućom iz Mastrihta, nastupe sa Novom japanskom filharmonijom, Filharmonijom Nemačkog radija iz Sarbrikena i koncerte u Amsterdamu sa Holandskim simfonijskim orkestrom i orkestrom Brabants. Stalni pozivi za nastupe po Francuskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Španiji, kao i brojna diskografska izdanja i radio prenosi njegovih koncerata, doprineli su tome da ga smatraju jednim od najzanimlјivijih francuskih dirigenata. Leta 2008. godine, Fabris Bolon je, takođe, dirigovao dva koncerta na Festivalu u Salcburgu.
 
Fabris Bolon je muzički direktor Teatra Frajburg, gde je izveo celokupan Vagnerov operski ciklus Prsten Nibelunga, kao i mnoge druge orkestarske koncerte. Osim toga, Bolon je nedavno komponovao delo za gramofon i orkestar, koji je premijerno izveo Orkestar Srednjonemačkog radija iz Lajpciga.
 
Fabris Bolon je tri puta bio kandidat za nagradu Dirigent godine u izboru časopisa Opernwelt, gde 50 kritičara nominuje svoje favorite u 14 kategorija. Osim Bolonovih ličnih nominacija, i njegova Frajburška filharmonija je tri puta kandidovana za najbolјi orkestar, dok Teatar Frajburg ima jednu nominaciju za najbolјu pozorišnu kuću.
 
Godine 2013, dobio je angažman u Nacionalnoj operi Stanislavski u Moskvi da diriguje prvu postavku Tanhojzera nakon 90 godina. Godine 2016. Bolon je nastupao na renomiranom Međunarodnom festivalu Bartok u mađarskom gradu Miškolcu.
 
Fabris Bolon je nedavno nominovan za nagradu Gramofon za CD na kome je dirigovao operu Frančeska da Rimini Rikarda Zandonaija.

Share on FacebookTweet about this on Twitter