26/02/20

Нови подухват Фелца и Београдске филхармоније

Шеф-диригент Габријел Фелц заједно са филхармонијским оркестром приређује нови подухват у петак 28. фебруара (Коларац, 20ч). Након што ће Гудачки квартет Београдске филхармоније извести последњи Бетовенов квартет, оркестар ће заједно са звездама светских оперских кућа извести трећи чин Вагнерове опере „Зигфрид“.

Филхармонијску публику поново очекује жанровски излет јер концерт започиње у сасвим камерној атмосфери, са само четири музичара на сцени. Гудачки квартет Београдске филхармоније – Јелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић извешће Бетовеново ремек дело оп. 135, једно од најзначајних камерних остварења свих времена.

„Веза Бетовена и Вагнера је једна од најважнијих за историју музике, поготово ако имамо у виду да није могуће разумети Вагнера, уколико не разумемо Бетовена. Оно што је Вагнер научио студирајући партитуру овог квартета, у великој мери се одразило на његово даље стваралаштво. Приредићемо путовање од најпре 4 музичара на бини до преко стотину њих у извођењу ‘Зигфрида’, а оба дела повезује иста филозофска мисао”, рекао Габријел Фелц.

Шеф-диригент испуњава обећања дато у вези са извођењем оперске литературе на концертном подијуму. Специјално за ову прилику долазе звезде светских оперских кућа – сопран Елизабет Тајге, мецосопран Карин Ловелијус (уместо раније најављене Симоне Шредер која није у прилици да наступи услед болести), тенор Пол Мекнамара и баритон Терухико Комори.

Вагнер се ретко изводи на домаћој сцени, те је ово ексклузивна прилика за публику да ужива у причи о младом хероју Зигфриду у остварењу које чини део чувене тетралогије „Прстен Нибелунга“. Огромни оркестарски састав типичан за Вагнера подразумева појачање од девет хорни, Вагнер-туба, бас-трубе, бас-тромбона и три харфе, а у овом подухвату филхармоничарима се придружују и музичари из региона.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.