Languages

Терухико Комори

Јапански баритон Терухико Комори започео је студије на Токијском универзитету, а затим је студирао у Берлину. Био је први јапански певач који је похадјао наставу код Дитриха Фишера-Диескауа на Високој школи за уметност у Берлину и даље је студирао код Харалда Штама и Ханс-Геролда Шрама. Похађао је неколико мајсторских курсева код Ханса Хотера, Доналда Мекинтајра, Далтона Болдвина, Ђина Бећија, Андраша Шифа и Хермана Преја.

 

Током студија имао је оперски деби као Жермон у Травијати у Државној опери у Прагу 1999. 2000-2012. Члан је позоришта Алтенбург и Гера у Турингији у Немачкој. У овој оперској куćи певао је главне улоге у „фаху“ драмског баритона, нпр. насловне улоге у операма Риголето, Холанђанин луталица, Воцек и Дон Ђовани, затим као Јаго у Отелу, Скарпија у Тоски, Леско у опери Манон Леско, Телрамунд у Лоенгрину, Гроф Алмавива у Фигаровој женидби и Ескамиљо у Кармен. Године 2011. награђен је као први јапански певач са титулом „камерзенгер“.

 

Позиван је да гостује широм света; 2006. године позван је на Салцбуршки фестивал да пева улогу Водје у опери Изневерено море Ханса Вернера Хенцеа под управом Герда Албрехта и са оркестром РАИ из Торина, затим у Торину и Милану певао је у улози Јошија у опери Ханђо Тошија Хосокаве (по роману Јука Мишиме).

 

У Јапану је редовно наступао као Јоханан у опери Салома, Роберт Сторч у Интермецу, Мандрика у Арабели, Наставник музике у Аријадни на Наксосу, Јупитер у Љубав Данаје, насловну улогу у Орфеју и Макбету, Симоне у опери Фирентинска трагедија Александра Землинског, Вотан у Вагнеровом Прстену, Телрамунда у Лоенгрину, четири баритонске улоге у Хофмановим причама и насловну улога у Лиру Ариберта Римана.

 

Године 2012. постављен за професора на Токијском музичком факултету и вратио се у Јапан.

 

Терухико Комори је сарађивао са уметницима као што су: Мишел Пласон, Петер Конвични, Мјунг-Вун Чунг, Андреа Батистони, Казуки Јамада, Јун Меркл, Габријел Фелц, Александер Либрајх, Андреас Хомоки, Каролине Грубер, Симон Јанг, Саша Гецел.