Languages

Гудачки квартет Београдске филхармоније
 
Музичари Београдске филхармоније Јелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић оснивају Гудачки квартет у оквиру овог оркестра 2011. године.
 
Априла 2016. Квартет је отворио Сомборске музичке свечаности, остварио прво гостовање у Измиру у Турској и наступио поводом Дана града Бања Луке у Народном позоришту Републике Српске. Осим ових наступа, у своје најскорије успехе Квартет убраја концерте на сценама као што су Манарат Ал Садијат у оквиру фестивала Абу Даби Класикс, отварање концертне сезоне “Камерна музика у пустињи” у комплексу Каср Ал Сараб у оази Лива, такође у Уједињеним Арапским Емиратима, прво гостовање у Кини у концертној сали у Тјанџину и концерт у Културном центру Србије у Паризу. Наступ Квартета у београдском Студију 6 уживо је преносио РТС Дигитал.
 
У јануару 2016. чланови Квартета били су ментори младим полазницима Зимске радионице гудачког квартета у Подгорици. Том приликом су отворили Зимски део сезоне Културно информативног центра Будо Томовић, концертом у Модерној галерији Музеја града Подгорице.
 
У јуну 2015. објављен је први компакт диск Квартета са делима Бетовена и Брамса, у издању Београдске филхармоније и уз учешће кларинетисте Огњена Поповића.
 
У сезони 2013/14. Квартет је са својим гостима извео пет програма камерне музике у сали Београдске филхармоније, у оквиру свог циклуса названог Quartet+1. Осим композиција за гудачки квартет, овај циклус обухватио је и квинтете са две виоле, са кларинетом, клавиром и гласом.
 
Квартет је у сезони 2012/13. остварио запажено извођење “Концерта за гудачки квартет и оркестар” Ервина Шулхофа на великој сцени Коларца, уз пратњу Београдске филхармоније и тадашњег шефа-диригента Мухаја Танга.
 
Остали наступи Квартета у Србији и региону у претходном периоду обухватили су отварање Класик Феста у Панчеву, обележавање Дана Европе у организацији Канцеларије ЕУ у Србији, наступ у оквиру Конференције Креативна Европа у Културном центру Град, концерте на броду Амадеус Ројал на путу од Беча до Црног мора, концерте у Грачаници, Крагујевцу, Инђији, Мостару и Требињу, као и наступе у Горњем Милановцу, Суботици, Вршцу и селу Станишор на Косову и Метохији, у оквиру хуманитарних и друштвено одговорних пројеката Београдске филхармоније.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

У процесу избора нових чланова оркестра, најважнији је принцип апсолутне објективности. То се постиже тако што се аудиције одвијају иза непровидног паравана и што идентитет музичара – кандидата није познат аудиционој комисији све до краја избора. Музичари на почетку извлаче број/шифру под којом наступају и тек када се заврши аудиција, открива се идентитет новог члана.

Аудициону комисију чине шеф-диригент, концертмајстори, вође деоница и чланови групе за коју кандидат конкурише. Сваки кандидат за једно радно место изводи исти програм, у две етапе, од којих је прва елиминациона – обавезни програм, дело по избору и оркестарске студије.

Одлука о пријему новог члана, доноси се после шест месеци пробног рада. Након тог периода, процењује се да ли се музичар уклапа у оркестар, његов начин рада и комуникација са колегама.

А ако позитивно одговоре на све високо постављене стандарде оркестра Београдске филхармоније, изабране музичаре који ће се придружити већ искусним члановима оркестра, сваког петка очекује нова провера, аудиција која траје непрестано током целе каријере – на сцени пред публиком у препуној сали.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Тренутно нема актуелних аудиција.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

  • Следећи концерт