04/03/20

Филхармонијске звезде наступају као солисти

Као солисти са Београдском филхармонијом наступају њени истакнути чланови Огњен Поповић и Ненад Јанковић, у петак 6. марта (Коларац, 20ч). Кларинетиста и фаготиста, под управом младог диригента Феликса Милденбергера изводе Штамицов концерт, а на програму су још дела Ане Соколовић и Јоханеса Брамса.

Двојица врсних солиста Београдске филхармоније, кларинетиста Огњен Поповић и фаготиста Ненад Јанковић, удружиће снаге у извођењу концерта Карла Штамица за ова два инструмента. Публика ће уживати у различитим бојама кларинета и фагота у ефектној композицији, а нема бољег избора солиста од Огњена и Ненада, будући да се ради о шармантном делу, пуном ведрог расположења и хумора.

Програм из циклуса „Брат Бетовен“, посвећен истраживања утицаја чувеног композитора на српске ауторе, отвара дело Ане Соколовић. У њеном „Концерту за оркестар“ може се чути савремени одзвук Бетовенових идеја. Ова српска ауторка, истакнуто је име на канадској и интернационалној музичкој сцени, а проглашена је за национално благо Квебека.

Филхармонијска публика има прилику и да се упозна са младим диригентом чије име већ одзвања светском музичком сценом. Феликс Милденбергер је већ постао помоћни диригент Лондонског симфонијског оркестра и редовно сарађује са диригентима као што су Сер Сајмон Ретл, Франсоа Ксавије Рот, Ђанандреа Носеда. Музичари Београдске филхармоније су га упознали приликом Диригентског форума организованог у овој институцији 2018. године, након чега је предводио дечје филхармонијске програме. За крај овог концерта, диригент ће са оркестром извести Прву Брамсову симфонију.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта односно од 19 часова на благајни Коларца.