22/01/19 Tagovi: , , , , , ,

Први кларинет Берлинске филхармоније, Андреас Отензамер, наступиће две вечери заредом са Београдском филхармонијом, 24. и 25. јануара, на Коларцу (20х). Под диригентском палицом Ханса Графа, на програму се дела Вебера, Дворжака и Малера.

Након фантастичног Сергеја Накарјакова који је потпуно оправдао надимак „Паганини“ на труби, Филхармонија представља још једног виртуоза на дувачком инструменту, овог пута на кларинету. Андреас Отензамер је од оних извођача који доказује да се и у класичној музици може бити суперстар. Долази из аустроугарске музичке породице – његов брат, а донедавно и отац, први су кларинетисти Бечке филхармоније, а Андреас се „одметнуо“ у чувени берлински оркестар где има исту, престижну позицију. У жељи да прикаже сву флексибилност инструмента, често прави излете у друге музичке стилове. Поред тога што редовно наступа са највећим именима класичне музике, први је кларинетиста који је ексклузивац Дојче Грамофона. Често наступа и са Немањом Радуловићем, са којим између осталог промовише класичну музику у берлинским техно клубовима.

Најтраженији кларинетиста данашњице са Београдском филхармонијом наступа први пут и изводи Концерт за кларинет и оркестар бр. 1, К.М. Вебера, а на програму су још увертира „Чаробни стрелац“ истог композитора, Дворжаков „Отело“ и чувени Малеров „Адађо“ из Симфоније бр. 10. Концерт диригује драг филхармонијски гост и истакнути аустријски диригент Ханс Граф, један од најуваженијих музичара данашњице који је, поред осталих престижних награда, добитник и чувеног Гремија.

Улазнице за концерт у четвртак су на располагању на благајнама Филхармоније и Коларца, а сто улазнице за стајање биће у продаји уочи концерта у петак, односно од 19 часова на благајни Коларца.

За свој други албум, Брамс – Мађарска веза, добио је награду ЕХО КЛАСИК као Инструменталиста године за 2015. Погледајте атрактиван снимак Чардаша са Немањом Радуловићем: