Languages

Станислав Кочановски

Станислав Кочановски рођен је у Санкт Петербургу и студирао на конзерваторијуму у том руском граду, а сада се сматра једним од најсјајнијих и најперспективнијих младих диригента који долазе из Русије. Са дубоким познавањем и искуством из широког спектра симфонијског и оперског репертоара сакупљеног током његових година стасавања диригујући у Позоришту Михајловски и као главни диригент Државне филхармоније Сафонов, Кочановски сада привлачи пажњу оркестара и оперских кућа широм света.

 

Током сезоне 2020/21 Станислав Кочановски је дебитовао са Бечким симфонијским оркестром, Радијским оркестром из Франкфурта, Немачким симфонијским оркестром из Берлина, Симфонијским оркестром из Берна, и враћао се да диригује Оркестром Париза, Симфонијским оркестром Холандије, Филхармонијским оркестром из Стразбура, Филхармонијским оркестром из Осла, Филхармонијским оркестром из Малезије и највећим руским оркестрима као што су Филхармонијски оркестар из Санкт Петербурга, Оркестар Маријински, Национални оркестар Русије, Национална филхармонија Русије и Московска филхармонија.

 

У последње време Станислав Кочановски је имао бројне успешне дебије: Краљевски оркестар Концертгебау, Оркестар Филхармонија, Оркестар из Осла, Симфонијски оркестар града Бирмингема, Холандска филхармонија, Краљевска стокхолмска филхармонија, Дански национални симфонијски оркестар, Филхармонија из Дрездена и Израелска филхармонија. Станислав се редовно враћа да диригује оркестрима као што су Национална академија Санта Ћећилија, Ротердамска филхармонија, Оркестар Париза, Симфонијски оркестар холандског радија, између многих других.

 

Након великог успеха свог дебија на Фестивалу Вербије 2017. године он је постао редован гост академије фестивала Вербије и сваке године изводи концертне верзије опера: Евгеније Оњегин (2017), Риголето (2018) као и симфонијски програм са солистима Лукасом Дебаргом и Михаилом Плетњовим, као и Чаробну фрулу (2019). Станислав је редован гост Звезда белих ноћи (Санкт Петербург), Клара фестивала (Брисел) и фестивала МиТо СетембреМузика (Милано и Торино).

 

Недавни оперски ангажмани су укључивали су опере Пикова Дама и Евгеније Оњегин (Опера у Цириху), Јоланта (Мађо Музикале у Фиренци), Принц Игор (Холандска национална опера Амстердам) и Борис Годунов (Корејска национална опера), радећи са позоришним редитељима као што су Дмитриј Черњаков, Бари Коски, Стефано Пода. Као гостујући диригент, Станислав Кочановски редовно наступа са позориштем Маријински (Тоска, Мадам Батерфлај, Евгеније Оњегин, Јоланта, Борис Годунов, Самсон и Далила …), а у свом репертоару има више од тридесет опера.

 

Поред посвећености дириговању главних дела класичног репертоара, Станислав Кочановски такође има велико интересовање за дириговање ретко извођених дела. Током последњих неколико сезона, дириговао је посебан репертоар као што су Лигетијев Реквијем, Мистеријум Скрјабина-Немтина и хорско дело Мађарски псалм Золтана Кодаља са Белгијским националним оркестром, затим недовршену Шостаковичеву оперу Коцкар у Камерној опери у Санкт Петербургу, Тишину Виктора Мјасковског и Клавирски концерт бр. 1 Николаја Метнера са Националном филхармонијом Русије у Москви, кантате Суламит Јана ван Гилсеа и Јован Дамаскин Сергеја Тањејева са Филхармонијским оркестром Холандског радија.

 

Станислав се залаже за постављање дела живих композитора на сцену као што су Дин, Феделе, Брострем, Висман, Кампогранде, Мартинсон, Голихов, Торвалдсдотир, Тарнополски, Рац и други.

 

Сваки аспект овог дела препуног набоја бујао је под његовом управомКласикал сорс (Оркестар Филхармонија)

 

Блистава кода финала била је брукнеријанска у својој племенитости, а овај импресивни диригент био је примерено похваљенБахтрек (Оркестар Филхармонија)

 

Ово извеђење Патетичне симфоније, луцидно, добро темпирано и детаљно, није оставило сумњу да има много тога да кажеБахтрек (Ротердамска филхармонија)

 

… његова гестикулација је елегантна, лепа и веома префињена, и као да обликује звук – Стефано Чекарели/ Лалпе музикале (Национална Академија Санта Ћећилија)