Languages

Саша Мирковић

Било да свира као солиста, потом са својим ансамблом Метаморфозис или, већ три године традиционално, са такодје изврсним музичарем Владимиром Благојевићем, наступи Саше Мирковића изнова постају својеврсни уметнички стандард.

Ана Ћирица, музички уредник и водитељ Радио Београда 2 (Радио Београд 2, Културни кругови, новембар 2016)

 

„Саша Мирковић је од инструмента успео да створи сугестиван емоционални апарат наглашене реторичке функције. ”

Срђан Тепарић, музички критичар (Радио Београд 2, Арс Сонора)

 

„Његова интонација била је перфектна, фразирање логично и прецизно, а посебан квалтет представљала је разносврсност тонских боја, начина добијања звука и разних виртуозних агогичких гестова и потеза којима је, с једне стране, призивао Бахово доба, а са друге их изговарао као савремени уметник свестан свога доба. Бах никада није написао свите за соло виолу, а, судећи по ономе што смо синоћ чули – имао би ко да их одсвира.”

Зорица Премате, музички критичар (Радио Београд 2, Културни кругови, октобар 2016)

 

„Овај уметник се увек веома слободно препушта интерпретацији, спретно освајајући различите регистре, свирајући самоуверено и виртуозно.

Радош Митровић, музички критичар (Радио Београд 2, Арс сонора, децембар 2016)

 

Саша Мирковић, по мишљењу критичара „најбољи српски виолиста“ и „харизматични уметник препун ентузијазма“, активан је као солиста, камерни и оркестарски музичар, као педагог и организатор музичког живота. На бројним реситалима и камерним концертима, али и на наступима са ансамблом Метаморфозис, чији је оснивач и уметнички вођа, изводи разноврстан и специфичан програм – од барока до савремене музике српских и светских аутора, те до граничних жанрова који комбинују класичне идиоме са етно, џез и поп изразом, аудио и видео технологијом.

 

Рођен у Чачку, 1980. године, музичко образовање стекао је у Школи за музичке таленте у Ћуприји, након чега уписује основне, потом и магистарске студије на Факултету музичке уметности у Београду. Као солиста и камерни музичар, усавршавао се на мајсторским курсевима и сарађивао са професором Огњаном Станчевим, члановима квартета Неw Хелсинки и Медичи. Био је члан и вођа секције виола Норвешког омладинског оркестра (Елверум), Немачко-скандинавског оркестра (Берлин) и Светског омладинског мировног оркестра (Стокхолм). Током студија, био је добитник великог броја првих и специјалних награда, укључујући и награде за извођење савремене музике. Међу признањима је и премија такмичења Таленти за 21. век у Словачкој, захваљујући којој је као солиста наступио са Словачким камерним оркестром под управом виолинисте Богдана Вархала.

 

Обимна концертна активност Саше Мирковића обухвата извођења на свим најзначајнијим фестивалима уметничке музике у Србији (Бемус, Међународна трибина композитора, КоМА, Бунт…), али и наступе у претижним двоаранама и фестивалима широм Европе, у САД, Канади, Аустралији, Новом Зеланду, Хонг Конгу (Карнеги хол, Њујоршка филхармонија, Волт Дизни Хол, Сиднејска опера, Санта Ћећилија, Палау де ла Музика, Барбикан, Плејел…). Као солиста и вођа секције виола наступао је и са Ансамблом АРТЕ, БКО Љубица Марић, БГО Душан Сковран, Камерним оркестром Шлезингер, СО Војске Србије Станислав Бинички, НСО, Омладинским симфонијским оркестром Југоисточне Европе, Камерним оркестром Универзитета у Крагујевцу, Но Бордерс Орцхестра, а остварио је сарадњу и са Оркестром Жебељан, Београдском филхармонијом, те био члан квартета Контраданце и Кон-траст. Последњих година остварује изузетно запажене наступе као солиста испред Ансамбла Метаморфозис, чији је оснивач и уметнички вођа.

 

Остварио је значајан број трајних снимака за националне и међународне радијске и телевизијске куће. Мирковић је запослен као наставник у звању ванредног професора на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу и соло виола је регионалног Но Бордерс Орцхестра.

 

Посвећен истраживању и интерпретацији музике савремених аутора, Мирковић је премијерно извео преко 80 солистичких, камерних и концертантних дела за виолу. Међу ауторима који су Саши Мирковићу посветили своја дела су: Александра Вребалов, Светлана Савић, Драгана Јовановић, Зоран Ерић, Наташа Богојевић, Ана Гњатовић, Бранка Поповић, Драшко Аџић, Ивана Стефановић, Милорад Маринковић, Стеван Ковач Тикмајер, Александар Седлар, Милорад Маринковић, Јасна Вељановић, Петер Мацхајдик, Аират Ицхмоуратов, Владимир Кораћ, Владимир Трмчић, Соња Калајић, Драган Латинчић, Ивана Стефановић, Драшко Адзић…

 

Наступи Саше Мирковића последњих година постали су синоним за одлично изабран програм и квалтетно извођење светске и српске савремене музике. Било да наступа са ансамблом Метаморфозис или у неком другом саставу, овај ентузијаста и врсни музичар публици и захвалним композиторима нуди врхунску интерпретацију нових дела. Овакви музичари драгоцени су савременим ауторима, јер представљају најбољи доказ да постоје људи који нову музику могу да учине атрактивном за публику.”

Срђан Тепарић, музички критичар (Радио Београд 2, Арс сонора, мај, 2014)

 

За  Сашу Мирковића  данас слободно и без трунке претеривања можемо да тврдимо да је наш најбољи виолиста. Али, не само то – овај харизматични уметник препун ентузијазма, заједно са члановима ансалмбла Метаморфозис, које увек истиче као нераздвојни параметар сопственог успеха, реализује све боље и боље наступе са изнова свежим,пријемчивим, а квалитетним програмима, чиме уметничко трагање и упорност, у  времену  у коме живимо и у атмосфери коју многи  користе као изговор за сопствене неуспехе – добија сасвим посебну димензију.”

Ана Ћирица, музички уредник и водитељ Радио Београда 2 Радио Београд 2, Арс сонора, децембар 2014.

 

2016/2017

 

Крај године 2016. био је посебно узбудљив и успешан за Сашу Мирковића. Као што је музиколошкиња и уредница Радио Београда 2, Ксенија Стевановић навела у свом прегледу концертне  сезоне (Политика, Културни додатак, децембар 2016): „Протеклу годину је код нас обележио велики и неуморни извођачки елан виолисте Саше Мирковића, који је, у сарадњи са акордеонистом Владимиром Благојевићем или са својим ансамблом Метаморфозис, готово “сам против свих” допринео да дела домаћих аутора живе на концертним подијумима, одсвиравши двадесет четири премијере и поруџбине наших најактивнијих савремених композитора, попут Светлане Савић, Бранке Поповић и других.

 

У тек нешто више од месец дана, Мирковић је на највишем нивоу реализовао три разнолика и захтевна пројекта. Концерт музике за соло виолу Нацх Бацх +1 окупио је дела савремених аутора инспирисана Баховим свитама за соло виолончело. Само неколико дана касније, концертом Нова музика за виолу и хармонику, настављена је сарадња Мирковића и Владимира Благојевића, и промоција остварења писаних за овај специфичан дуо. Концерт Премијере и посвете донео је нова оркестарска дела инспирисана делатношћу ансамбла Метаморфозис ансамбла и његовог спиритус мовенса, Мирковића.

 

 

Последње у низу вредних признања за рад стигло је у јануару 2017. године: Саша Мирковић проглашен је за добитника Награде „Музика класика“ за 2016. годину у категорији Мушки солиста године. Јос једно значајно признање стигло је од Удружења композитора Србије,  у септембру 2017. Награда за извођење, презентовање  и промоцију српске музике “Алелсандар Павловић”

 

 

Саша Мирковић и Владимир Благојевић су извођењем нове музике писане за виолу и хармонику показали да су изврсни музичари који истински знају да уживају у извођењу дела написаних за њих. Све одсвиране композиције су на одушевљење публике заиста доживљене и на најупечатљивији могући начин пренесене. Овакви музичари драгоцени су савременим композиторима, јер представљају најбољи доказ да постоје људи који нову музику могу да учине атрактивном за публику.

Срђан Тепарић, музички критичар Радио Београд 2, Арс сонора, мај 2014.