27/09/22

Промоцијом најексклузивнијег инструмента данашњице, Филхармонија одаје почаст Тасовцу

 

Обележавајући годину дана од губитка вољеног директора, Београдска филхармонија наставља визију Ивана Тасовца и приређује посебан догађај у његову част, 28. септембра (Сала БГФ, од 19.30). Специјалном промоцијом клавира последње генерације Stenvej Spirio r, Филхармонија остварује Тасовчеву жељу да ова институција буде прва у региону која је власник најексклузивнијег инструмента данашњице.

Нико као Иван Тасовац није сањао толико велико и смело, инспирисан идејама које померају границе. Тако је захваљујући њему, будућност стигла у Београдску филхармонију, кроз инструмент који представља револуционарни спој уметности и најсавременије технологије, а који институцију још јаче етаблира на позицији лидера у иновацијама. Бренд STEINWAY & SONS, ненадмашан је по својој изузетности, али уз најновији модел клавира SPIRIO r, успоставља комплексан систем неслућених креативних могућности – уживо пренос извођења из целог света у високој резолуцији, као и истовремено снимање интерпретације и репродукције на самом инструменту. На овом клавиру, могу се такође слушати историјска извођења највећих пијаниста у истанчаној техничкој обради високог квалитета уз стварно померање дирки.

Иако га, нажалост, Иван Тасовац није дочекао, SPIRIO r је симбол свега што је он био – јединствен, иновативан, авангардан. Из љубави и вечне захвалности, кроз овај инструмент будућности, Филхармонија слави све што јој је Иван оставио у залог. Зато клавир чији је Београдска филхармонија власник, има угравиран потпис Ивана Тасовца, који је фабрика Стенвеј специјално овим поводом израдила. Први тонови који ће се на промоцији чути ће, на до сада невиђени начин, бити посвећени Тасовцу и тако ће се презентовати импресивне могућности овог клавира.

У програму који следи, први реситал на новом инструменту одржаће специјални гост, звезда светских концертних подијума, Кирил Герштајн, један од најцењенијих пијаниста данашњице који ће, ексклузивно овим поводом, у Београду наступити први пут. Наслеђе врхунског пијанисте, представља комбинацију традиционалног руског, америчког и средњоевропског музицирања, и незасите радозналости. Герштајново свирање се одликује жестоком техником и проницљивом интелигенцијом, упарено са енергичним, маштовитим музичким присуством, што га чини најбољим у својој професији и идеалним избором за први реситал на клавиру који носи потпис Ивана Тасовца.