04/07/16

У Београдској филхармонији завршене су аудиције за прву оркестарску академију – Филхадемију коју ће ова институција реализовати од 7. до 15. новембра, са намером да, потпуно бесплатно, пружи професионално усавршавање и праксу младим музичарима. Од 125 кандидата из земље и региона избрано је 49 најбољих који ће имати прилику да им филхармоничари буду ментори и да уз њих стекну оркестарску праксу.
 
На Филхадемију су могли да се пријаве студенти и свршени студенти музичких академија старости до 27 година који су за аудицију имали задат програм – делове из Седме симфоније Бетовена и Жар птице Стравинског, што је уједно и репертоар завршног концерта. Високи критеријумФилхаи аудиционе комисије односили су се на селекцију оних кандидата који су спремни да сарађују у оркестру, да прате инструкције ментора, затим инструкције вође деонице и на крају диригента. Комисија сачињена од концертмајстора и вођа релевантних секција изабрала је 49 музичара који су приказали највише потенцијала и квалитета неопходних за једног оркестарског музичара.
 
Одвојене секцијске пробе са менторима планиране су од 7. до 10. новембра 2016. године, а заједничке оркестарске пробе од 11. до 14. новембра у Сали Београдске филхармоније, где ће се 15. новембра одржати и завршни концерт, под управом француског диригента Фабриса Болона.
 
Млади музичари изразили су велико задовољство због прилике коју им је пружила Београдска филхармонија и уверење да ће то бити одлично и значајно искуство које им недостаје у току редовног образовања. Филхармоничари су поносни што ће своје знање пренети млађим колегама, као и на чињеницу да се Београдска филхармонија и на овај начин приближила светским трендовима. Слични едукативни концепти имају велику традицију у иностранству, а представљају потпуну новину за нашу средину.