25/02/21

Први фестивал Београдске филхармоније завршен је 13. фебраура. Десетодневна манифестација којом је овај ансамбл са 10 наступа својих чланова и са програмима који су се изводили више пута, на још један начин покушао да премости празнину и ограничења у концертном животу изазване пандемијом. Фестивал који се одвијао у сали Београдске филхармоније заокружио је наступ оркестра Београдске филхармоније на челу са Габријелом Фелцом и тродневним извођењем програма са делима Стравинског, Малеа и Шуберта.

Из критичког осврта Радоша Митровића, емитованог 15.2.2021. на Радио Београду 2, у оквиру емисије Арс Сонора, издвајамо:

“Упркос специфичној ситуацији у којој се одвија наш културни живот, Београдска филхармонија је успела да одржи свој први фестивал у оквиру кога су представили различите ансамбле. Тако је одржано неколико концерата камерне музике као и два на којем је наступио окрестар. На наступу којим је овај пројекат завршен, представљен је програм различитог стилског усмерења…

…Укупно узевши, могли смо да чујемо јасно усмераване хармонске прогресије, непретенциозно вођене мелодије, без непримереног патоса са вештим грађењем благих динамичких валера и добро организован музички ток. Оркестар Београдске филхармоније је тако са концерт маестром Тијаном Милошевић ефектно и сигурно завршио овај изузетно инспиративан наступ”.