21/06/21

Презентована нова филхармонијска сезона 

“Баш смо вас се ужелели” – слоган је нове сезоне Београдске филхармоније коју су музичарима данас презентовали директор Иван Тасовац и шеф-диригент Габријел Фелц. Судећи према атмосфери међу филхармоничарима током презентације, сезона од септембра 2021. до јуна 2022. године биће пуна музичких радовања. У новој филхармонијској сезони публику очекује  25 програма и повратак оркестра у Коларчеву задужбину.

“Чини ми се да никад лакше нисмо дошли до новог слогана колико смо се ужелели наше публике и свирања без ограничених бројева. Честитам вам свима на овој, заиста херојској сезони, која је поставила недостижни стандард за све друге установе културе како у земљи тако и у региону. Урадили сте феноменалан посао на који сви можемо бити веома поносни. Такође, имали смо у гостима неколико светских критичара који су одушевљени не само квалитетом оркестра и високим свирачким нивоом, већ и невероватном инвентивношћу програма захваљујући нашој продукцији и Габријелу Фелцу. Иза нас је рекордан број концерата и снимака а надам се да је пред нама повратак у велике бројеве на које смо навикли. Браво свима!”, рекао је музичарима диркетор Иван Тасовац.

“Хвала свима на овој сезони, која је била сјајна али и веома тешка. Београдска филхармонија је свирала стално и то је феноменалан резултат. У целом свету је било само тридесет оркестара који су свирали, а ви сте један од њих. Хвала вам и за све пробе, неколико пута је било брутално тешко, када смо имали комплоковане програме као што су Корнголд или Шенберг, заиста велико браво за вас!”, рекао је Габријел Фелц.

Наступајућу филхармонијску сезону обележава комбинација музичких суперстарова и примамљивих концертних програма. Од Немање Радуловића, преко светске атракције на хармоници Ксеније Сидорове до целе серије првокласних виолиончелиста као што су Јоханес Мозер, Кијан Солтани, Јулијан Штекел и Нарек Хакназаријан. Гости сезоне биће и први флаутиста Израелске филхамроније Ги Ешед, виолинисткиња Летисија Морено – ексклузивна уметница “Дојче грамофона”, затим пијанисти Алексеј Володин, Дејан Лазић, Аника Тројтлер и много други. 

Публика ће имати прилику да чује веома разноврстан репертоар од Баха, Моцарта, Шостаковича, до Бернштајна, Губајдулине и Пијацоле. Љубитељи Вагнера такође неће бити занемарени, уз повратак чувеног сопрана Елизабет Тајге. Оркестар ће предводити диригенти познати филхармонијској публици – поред Габријела Фелца планирају се сусрети са Данијелом Рајскином, Хауардом Грифитсом, Џоном Екслродом, Кристијаном Мандеалом, Урошем Лајовцем, а први пут ће упознати Данијела Смита, Мариа Вензага и Станислава Кочановског.