14/06/24

Београдска филхармонија прославила је 101. рођендан уз промоцију монографије поводом стогодишњице оркестра и необичан музички перформанс са висине од десет метара (Силоси, 13. јун). Дувачки трио Београдске филхармоније отворио је догађај фанфарама из ваздуха након кога је уследио разговор о монографији са ауторкама Асјом Радоњић и Даницом Максимовић, шефом-диригентом Габријелом Фелцом, дизајнером Славимиром Стојановићем и новинаром и музикологом Бранимиром Пофуком у улози модератора.

Да помера граница могућег, Београдска филхармонија је доказала и на свој 101. рођендан! Дувачки трио музичких „каскадера“ и акробата: хорниста Никола Ћирић, трубач Јован Савић и тромбониста Никола Миланов, свечано су отворили догађај који су испунили адреналином тако што су се попели на Силосе и одсвирали фанфаре кроз музички перформанс са 10 метара висине. 

Узбуђење се није спуштало ни током разговора о књизи ауторки Асје Радоњић и Данице Максимовић које су готово двадесет година уреднице програма Београдске филхармоније. Промоцију је водио хрватски новинар, колумниста и музиколог Бранимир Пофук указујући на значај Београдске филахрмоније за цео регион. Специјално овим поводом био је присутан и Габријел Фелц који се убраја у најуспешније шефове-диригенте у историји оркестра као и Славимир Стојановић који је поред тога што је дизајнирао ово монографско издање говорио о значају који Београдска филхармонија има за свој град. 

У десет поглавља, монографија описује историју Београдске филхармоније од скромних почетака до модерног европског ансамбла: „Током првих 100 година оркестар је прешао дугачак пут, у неколико наврата је падао и устајао, обишао читаву земаљску куглу али и живео у изолацији услед санкција и ратних околности; радио у нехуманим условима али и доживљавао овације у највећим светским дворанама храмовима уметности и културе“, реч је ауторки на само почетку публикације. 

Поред тога што издање служи као вредан материјал за будуће истраживаче Београдске филхармоније, историја институције је описана на веома животан начин уз бројне занимљивости обједињене у рубрици „Да ли сте знали“, али такође и из визуре сто угледних личности који су написали шта за њих представља ова кућа. Промоцију монографије пратила је изложба фотографија и визуелни приказ најблиставијих момената из њене стогодишње историје.