01/07/22

Десетоминутне овације 7000 људи за спектакуларни музички маратон Београдске и Дортмундске филхармоније заједно са Габријелом Фелцом

Грандиозни Бетовен маратон Београдске и Дортмундске филхармоније са заједничким шефом диригентом Габријелом Фелцом, имао је тријумфално финале на концерту на отвореном на Петроварадину коме је присуствовало 7000 људи (недеља, 26.јун). Десетоминутне стајаће овације уз ватромет поздравиле су врхунско извођење Бетовенове Девете симфоније и Оде радости са преко 200 музичара на сцени, уз хор Словачке филхармоније и солисте Ану Малешу-Кутни, Михаелу Зелингер, Јанга Во Кима и Роберта Борка.

Овације и одушевљење публике пратиле су сваки наступ оба оркестра, од јутарњих до вечерњих часова, у наизменичном свирању првих осам симфонија у пуној Градској концертној дворани у Новом Саду. Огроман ентузијазам свих учесника, како на бини тако и у публици, пратио је овај подухват и његову кулминацију у последњој Деветој симфонији изведеној заједничким снагама.
Тако се са Петроварадинске тврђаве орила Ода радости и Шилерови стихови да ће „сви људи браћа бити“ што ће многима остати у незаборавном сећању, а величанствен догађај се завршио раскошним ватрометом.

Бетовен маратон је један од најексклузивнијих догађаја у свету класичне музике ове године. Животни пројекат Габријела Фелца, ставља у центар генијални ум Лудвига ван Бетовена, а прилика да се у једном дану чује развој његових идеја, од класичног до грандиозног оркестра, представља привилегију и незаборавно искуство како за музичаре тако и за публику. Уз
невероватно познавање партитура све време диригујући напамет, Фелц је заједно са оба орекстра приредио врхунски уметнички доживљај и музички маратонски дан пун емотивног набоја и поноса.

Бетовен маратон је прво издање имао недељу дана раније у Дортмунду у Концертхаусу 19. јуна, а у Новом Саду је изведен као централни догађај програмског лука „Тврђаве мира“ Европске престонице културе.