12/07/16

Београдска филхармонија са великим задовољством објављује именовање Габријела Фелца за новог шефа-диригента оркестра, који ће од концертне сезоне 2017/18. ступити на ову функцију.
 
Тренутно ангажован као генерални музички директор Дортмундске опере и шеф-диригент Дортмундске филхармоније, Габријел Фелц је функцију шефа-диригента обављао и у Филхармонији Алтенбург-Гере (2001–2005) и Штутгартској филхармонији (2004–2013). Рођен 1971. у Берлину, дириговао је водећим оркестрима у Немачкој и иностранству, што уз богату дискографију чини Фелца једним од најистакнутијих диригената своје генерације.
 
Београдска филхармонија ће бити први оркестар ван Немачке у коме ће овај тражени диригент обављати водећу и изузетно важну функцију. Сарадња са нашим оркестром започела је 2008. године, кога је до сада предводио у неколико наврата изводећи репертоар од Вагнера и Малера, преко савременог програма, све до музике из филмова о Џјемсу Бонду. Фелц је са оркестром успоставио јак контакт и показао се као веома сугестиван вођа оркестра, снажног карактера и прецизних инструкција.
 
“Сматрам да је Београдска филхармонија јако важан фактор на културној сцени Србије, а поготово ћу се посветити јачању међународне репутације оркестра”, каже новоименовани шеф-диригент који види велики потенцијал у музичарима Београдске филхармоније и цени њихову страст према грандиозном романтичарском репертоару. “Посебно ми се допада воља музичара и њихово ангажовање у савладавању нових програма. Срдачност у комбинацији са јаким карактерима чланова оркестра, идеална су основа за интензивни заједнички рад на разноликом репертоару”, каже Фелц, чији је циљ ширење репертоарског дијапазона Београдске филхармоније од барока и раног класицизма, до савремених музичких експеримената, уз велику знатижељу према опусу српских композитора.
 
Београдска филхармонија је поносна што је на овај начин заинтересовала изврсног Габријела Фелца, чије ангажовање представља сјајну прилику за побољшање квалитета оркестра, као и за музичаре да још више развију своје професионалне амбиције.