Languages

Маркус Бош

Маркус Бош један је од најистакнутијих личности на немачкој диригентској сцени и веома тражен гостујући диригент широм света. Овај немачки уметник бразилско-италијанског порекла, као и велики број диригената у Немачкој, врло рано се одлучио за каријеру капелмајстора: након ангажмана у државним позориштима у Визбадену и Сарбрикену и са Државном опером из Халеа, био је генерални музички директор (ГМД) града Ахена од 2002. до 2012. и Државног театра и државног симфонијског оркестра у Нирнбергу од 2011. до 2018. Његов оперски репертоар сада укључује више од 90 музичко-сценских дела, међу којима су и велики пројекти као што су Вагнеров циклус Прстен Нибелунга и Берлиозови Тројанци. Симфонијски оркестар у Ахену – некада вођен славним диригентима као што су Херберт фон Карајан и Волфганг Завалиш – успео је поново да врати на међународну мапу класичне музике са живим ЦД снимцима симфонија Антона Брукнера. “Узбудљиво слушалачко искуство” написао је часопис Огледало културе (Kulturspiegel), а телевизијски канал WDR (Westdeutscher Rundfunk) из Келна приметио је да ахенски циклус није требало да се плаши „било каквих истакнутих имена“. Брамсови снимци са оркестром из Ахена такође сведоче о изузетном квалитету који је Бош постигао са ансамблом.

 

Бошу је пошло за руком да изведе сличан подвиг у Нирнбергу са снимцима девет симфонија и симфонијских поема Антонина Дворжака. Овај циклус критичари су поздравили као „диван приступ приповедању“. Klassik.com је чак говорио о “срећном открићу за све љубитеље Дворжака”.

 

Године 2010. Маркус Бош преузео је дужност уметничког директора старог традиционалног оперског фестивала у Хајденхајму. Под његовим вођством, овај догађај еволуирао је у међународно познати оперски спектакл, немалим делом и због оркестра Хајденхајмског оперског фестивала, Капела Аквилеја, ансамбла врхунских музичара који је основан на иницијативу Маркуса Боша.

 

Овај „звучни заводник“, како га је назвала радио станица Deutschlandfunk Kultur, у сваком случају настоји да крене новим, иновативним путевима и да дође до нових формата за концерте и догађаје. Године 2008. дириговао је првом међународно слободно-доступном интернет емисијом уживо (Салома у Ахену) и првом оперском премијером икада приказаном као пренос уживо у биоскопима (Тристан и Изолда у Нирнбергу). Такође је неколико пута дириговао највећим догађајем класичне музике у Европи на отвореном, Классик Опен Аир у Нирнбергу.

 

Година 2016. означила је нову фазу у његовој каријери. Као редовни професор на Универзитету за музику и сценске уметности у Минхену, преноси своје знање и искуство младим диригентима. Међутим, Маркус Бош је и даље активан као гост диригент, недавно наступајући са симфонијским оркестром из Лајпцига, Немачком опером у Берлину, Келнском опером и Државном опером из Хамбурга, између осталих. До сада је дириговао преко 100 оркестара широм света. Ове сезоне гостоваће у Бечу, Милану, Парми, Палерму и Катару. Радознао и отворен, култивише веома широк спектар симфонијског и оперског репертоара. Водио је бројне премијере и сарађивао са утицајним редитељима као што су Петер Конвични, Каликсто Бието и Стефан Брауншвајг.

 

Године 2018, постао је резиденцијални диригент Севернонемачке филхармоније у Ростоку. Такође је главни гостујући диригент у Југозападнонемачкој филхармонији из Констанца.

 

Његову квалификованост као тимског играча показује и његова иницијатива за стварање форума за размену мишљења немачких генералних музичких директора: Маркус Бош је председавајући немачке конференције ГМД.