06/03/24

Београдска филхармонија приређује светску премијеру композиције „Легенда“ Нимрода Боренштајна, написане за обоисткињу Сању Ромић која ће наступити као солисткиња заједно са диригентом Хосеином Пишкаром, у петак 8. марта на Коларцу у 20 часова. 

Дело је настало уз подршку компаније „Бифе Крампон“ поводом 100. годишњице филхармонијског оркестра, а уз композиције Равела и Шенберга биће део концерта који Београдска филхармонија већ двадесет година посвећује успомени на Зорана Ђинђића.

Светска премијера композиције Нимрoда Борeнштајна велики је догађај који Београдску филхармонију ставља раме уз раме са престижним дворанама и фестивалима широм света који поручују и изводе дела овог савременог британског композитора. На том списку су Карнеги хол, Ројал фестивал хол и Краљевска оперска кућа у Лондону, Сала Гаво у Паризу, амстердамски Концертгебау, као и извођачи попут Владимира Ашкеназија, Паскала Рожеа, Дмитрија Ситковецког и многих других. 

Више него само обоисткиња, Сања је свестрана уметница, педагог и креатор различитих креативних пројеката. Предиван тон, харизма на сцени и сензуална музикалност су оно што карактерише њене наступе, а у Београдској филхармонији је била соло обоисткиња готово 13 година.

„Са Сањом Ромић дуго сарађујем и дивим се њеној музикалности. Она је фантастична обоисткиња која разуме и истражује колорит свог инструмента на иновативан начин, јер се управо у звучним бојама огледа техника свирача. Сања је веома посвећена уметница која доказује да велики таленат мора да прати и озбиљан рад. Веома се радујем нашој премијери посвећеној стогодишњици Београдске филхармоније поготово што Београд много волим и редовно га посећујем“, рекао је композитор Нимрод Боренштајн.

Поред тога што ће светска премијера композиције „Легенда“ бити посебна прилика за обоисте да уживају у савременом стваралаштву за овај инструмент, Београдска филхармонија ће бити центар за све заинтересоване обоисте из Србије и региона јер приређује изложбу обоа фирме „Бифе Крампон“ из Париза. Тако ће сала Београдске филхармоније, у четвртак 7. марта бити место где ће моћи да испробају инструменте које ова престижна фирма нуди, будући да у целом региону Балкана, они нису на располагању. 

У петак увече на Коларцу, Београдска публика ће имати поново прилику да ужива у интерпретацијама диригента Хосеина Пишкара који је био гост филхармонијске сезоне 2022. године. Концерт у другој недељи марта, традиционално се посвећује успомени на Зорана Ђинђића, а на програму су и Равелова “Павана за преминулу инфанткињу” и “Пелеас и Мелизанда” Шенберга.