21/03/19

У Београдској филхармонији је почео циклус концерата за школарце од I до IV разреда, који се одржавају од 21–29. марта, радним данима, од 10 и 12 часова. Поред потпуно нове приче, музичке бајке “Вештица и маестро”, Филхармонија је за децу припремила јединствен поклон – књигу у којој је ова прича илустрована, као и музику коју оркестар изводи.

Аутор приче је диригент Хауард Грифитс, дугогодишњи сарадник и чест гост Београдске филхармоније, а музику је компоновао Фабијан Кунцли. Филхармоничарке Славица Перић и Тамара Маринковић Томић, и овога пута су нараторке и децу најпре упознају са чудним становницима једног села – породицом Гудачкић, Дрвењаковић, Лимењаковић и Удараљкић, а потом са малом вештицом и њеном великом тајном коју ће открити добри маестро. Диригент Александар Којић предводи оркестар Београдске филхармоније који дочарава узбудљиву причу пуну изненађења кроз супер забавну музику.

Након концерта, школарци на поклон добијају музичку књигу “Вештица и маестро” у издању Београдске филхармоније. Не само што кроз њу могу да се подсете приче која је унутра илустрована, деца ће моћи и да слушају музику коју је оркестар свирао на концерту путем скенирања QР кода који се налази у књизи.

“Ја сам диригент, а диригенту је потребна машта, у ствари, много маште. Зато сам осмислио ову причу за вас. Зашто сам постао диригент, једноставно: јер је то један од најлепших позива на целом свету. И зато што волим музику, јер је то језик који сви разумеју”, написао је Хауард Грифитс у поговору књиге која је до сада штампана и преведена на енглески, немачки, турски и српски језик, а у плану су пољско, руско и кинеско издање.