03/10/21

Уметници из целога света опраштају се од Ивана Тасовца уз писма подршке породици и Београдској филхармонији. Велики Тасовчев пријатељ пијаниста Александар Штаркман, затим виолиниста Немања Радуловић, стални гостујући диригент Данијел Рајскин само су неки од њих.

У књигу жалости која је отворена у Београдској филхармонији, поред филхармонијске публике, пријатеља институције и Ивана Тасовца, уписују се бројни грађани који долазе у зграду на Студентском тргу 11.

 

Писмо пијанисте Александра Штаркмана

Плачем, иако скоро да више немам суза. Изгубио сам пријатеља из младости, какав се бира једном заувек. Дружили смо се од шеснаесте године. Забављали смо се, били неваљали, радовали се, певали, пили, учили, плесали, туговали – заједно. Могли смо годинама да не разговарамо, али увек сам знао да смо блиски. Слике целог живота лебде пред мојим очима. Сада постоји празнина у срцу, бол у души. И знам да срце никада неће зацелити, и бол никада неће потпуно нестати. Али такође знам да ће Вањин јединствени осмех, смех, топлина, љубазност, великодушност, његов таленат и музика заувек остати у мом срцу и сећању.

Дубоки наклон госпођи Марији Тасовац за тако невероватног, прекрасног сина!
Вечнаја памјат!

 

Писмо Немање Радуловића

Драге колеге,

Сви смо у шоку. Сигуран сам да би Иван највише желео да вас види ангажоване и срећне како настављате истим темпом да стварате музику, а све вас из продукције како креативно осмишљате будуће сезоне. Свака нота коју будете свирали пратиће Ивана, а он ће вас слушати као и до сада.

Kао што и сами знате, музика и уметност имају моћ да претворе бол и излече не само наше муке, већ и муке свих људи који долазе да нас слушају. А ми имамо ту моћ када затворимо очи да свирамо за све оне који физички нису ту, али и да наступамо на било ком месту.

Мислим на све вас.

Немања Радуловић

Писмо сталног гостујућег диригента Данијела Рајскина

Драги пријатељи,

Дубоко сам потресен и скрхан након вести о прераном одласку Ивана Тасовца …Тешко је замислити особу тако испуњену животом, страшћу, визијом и чврстином као што је то био Иван.Прави и природни вођа, био је велики пријатељ и уједињујућа снага на толико много нивоа.И његов смисао за хумор без премца могао је ођедном осветлити и најмрачније место…Жалим заједно са његовом породицом и вољенима, његовим колегама и пријатељима и са мноштвом људи чије је животе толико година обогаћивао кроз магију музике.

Нека му душа почива у миру.

Данијел Рајскин