20/12/18

Филхармонија свира симфонију чију је премијеру слушало 25 милиона слушалаца!

Грандиозну Осму симфонију Дмитрија Шостаковича, Београдска филхармонија изводи након готово пола века, под диригентском палицом Данијела Рајскина, у петак 21. децембра (Коларац, 20ч). Претходи јој Елгаров Концерт за виолончело и оркестар, у извођењу младог Александра Бузлова.

Концертом из циклуса „Извиискра“, Београдска филхармонија представља осврте два потпуно различита композитора на догађаје из 20. века, односно, на два светска рата. Бол и патњу човечанства током Другог светског рата, приказује Шостаковичева Симфонија бр. 8, компонована у трећој години најкрвавијег рата у историји. За премијеру је владало велико интересовање, имајући у виду чувену Лењинградску симфонију, насталу пре Осме, због чијег успеха су људи широм света поново очекивали сензацију. О томе говори податак да је премијера Осме симфоније на Западу, у Њујорку 1944. године, уживо емитована на 134 радио станице у САЂу и још 99 у Јужној Америци. Према оквирним проценама, симфонију је те вечери чуло више од 25 милиона слушалаца!

Симфонији претходи Елгарова композиција за виолончело, настала када је аутор био дубоко депресиван због свих страдања током Првог светског рата. Изабрао је да глас повери виолончелу, због богатог тона, али и изузетног карактера који овај инструмент има. Зато је логичан избор солисте – Александар Бузлов, виолончелиста праве руске традиције, за којег критичари кажу да поседује изузетан дар да учини да његов инструмент пева.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.