16/04/19

Драматични Егмонт у Филхармонији

Београдска филхармонија и шеф-диригент Габријел Фелц припремају два наступа – у четвртак 18. априла свечано затварају фестивал Номус и дан касније у оквиру редовне сезоне на Коларцу (петак, 20ч). Први пут до сада, придружују им се познати глумац Слободан Бештић и сопран Весна Ђурковић у извођењу чувеног „Егмонта“, а са оркестром такође наступа соло флаутиста Минхенске филхармоније – Михаел Мартин Кофлер. 

Тежиште овог програма је Бетовенова сценска музика Егмонт, која пружа публици ретку прилику да чује целокупну музику написану за Гетеову драму. У улози наратора је глумац Слободан Бештић који ће пренети причу о херојству племића из 16. века у борби против шпанских освајача, а лирске моменте дочарава сопран Весна Ђурковић. Дело показује Бетовенову наклоност ка драми и сцени, а посебно фасцинацију Гетеом. Међутим, његово стваралаштво није одмах освојило песникову наклоност. Након композиторове смрти, Гете је, иначе истински обожавалац Моцарта, ипак написао да ће будућим генерацијама Бетовен бити познатији по својој музици, него он по својој поезији. 

Програм отвара Сибелијусова „Финландија“, а Београдској филхармонији је част да први пут наступи са  Михаелом Мартином Кофлером, соло флаутистом Минхенске филхармоније који ће извести атрактиван концерт за флауту, скандинавског композитора, Карла Нилсена. Такође, овај врсни музичар ће одржати мастер-клас студентима флауте из целе Србије, у среду 17. априла у Београдској филхармонији.