25/05/18

Водени концерт Београдске филхармоније

Под диригентском палицом шефа-диригента Габријела Фелца, Београдска филхармонија наступа са виолинистом Робертом Лакатошем, у петак 25. маја (Коларац, 20 часова). Млада звезда у успону извешће са оркестром Коњовићев „Јадрански капричо“, а на програму су још Хендлова „Музика на води“ и Дебисијево „Море“.

Каријера бриљантног  новосађанина Роберта Лакатоша је у великом замаху. На Универзитету за музику и сценске уметности у Бечу, сарађује са чувеним Јулијаном Рахлином који за њега каже да је „један од најперспективнијих младих уметника своје генерације.“ Љубитељи националне музичке традиције уживаће у Лакатошевом извођењу Јадранског каприча Петра Коњовића, чији опус шеф-диригент Београдске филхармоније радознало истражује.
Габријел Фелц је презадовољан својом првом сезоном на позицији шефа-диригента: “Оркестар је на свим концертима давао свој максимум што је резултирало изузетним извођењима. Постигли смо много успеха захваљујући несебичном давању музичара и то је велики комплимент за оркестар.”

Шеф-диригент предводи Филхармонију у извођењу репертоара инспирисаног водом и посебно се радује Дебисијевом “Мору” које је за њега једна од најлепших композиција у целокупној музичкој литератури. Концерт отвара Хендлова „Музика на води“ настала као поруџбина енглеског краља Џорџа I, који је желео музику за своје госте током осмочасовне пловидбе реком Темзом. Био је толико одушевљен делом које је оркестар изводио на броду да је захтевао да га музичари свирају три пута за редом. Публика радознала за „водени“ концерт Београдске филхармоније, моћи ће да купи улазнице за стајање, сат времена уочи концерта, на благајни Коларца.