29/01/20

Специјално за концерт Филхармоније – црквено звоно од сто педесет кила!

Шеф диригент Габријел Фелц поново је пред Београдском филхармонијом са којом припрема „револуционарни концерт“, у петак 31. јануара (Коларац, 20ч). На програму су две симфоније – Хајднова „Краљица“ и Шостаковичева број 11, за чије извођење је набављено црквено звоно од сто педесет килограма.

Револуција је тема овог филхармонијског концерта. Хајднова Симфонија бр. 85, популарно је названа “Кралјица”, јер је била омиљено дело Марије Антоанете, док Шостаковичева композиција описује догађаје из Руске револуције 1905. године, а реферише се и на брутално совјетско сузбијање Мађарског устанка 1956. године.

За ову јединствену симфонију која се понекад назива и “филмском партитуром без филма”, необичне су биле и припреме. Поред напорног рада на партитури, шеф-диригент је музичарима читао делове из Шостаковичевих мемоара, а у склопу пробе је била и пројекција Ајзенштајнове „Оклопњаче Потемкин“, односно чувене секвенце „Степенице у Одеси“ у којој се може чути други став ове композиције. Посебна атракција се спрема за четврти став симфоније који носи назив „Звоно на узбуну“. Црквено звоно од 150 килограма набављено је специјално за ову прилику, које ће „свирати“ перкусиониста.

Филхармонија се захваљује ливници црквених звона „Лиграп“ која је уступила звоно за извођење Шостаковичеве композиције.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.