rahmanjinov maraton beogradska filharmonija
14/12/23

Заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом, Београдска филхармонија је спремна за један од догађаја сезоне – специјалан ’Рахмањинов маратон’ који се одржава у петак 15. децембра (Коларац, 19ч). Три пијанистичке звезде – Петр Лимонов, Олга Шепс и Ана Федорова, изводе заједно са оркестром прва три клавирска концерта Сергеја Рахмањинова.

У години у којој свет обележава 150 година од рођења великог композитора и пијанисте, Београдска филхармонија приређује посебну посластицу и то не само за љубитеље клавира. Прва три клавирска концерта Рахмањинова, свирају различити пијанисти, а публика има прилику не само да прати његов развојни пут, већ и да чује интерпретације уметника различитих сензибилитета и стилова свирања.

На старту „Рахмањинов маратона“ наступа Петр Лимонов за кога критика каже да поседује дубоку сензибилност, супериорну музичку интелигенцију и импресивну пијанистичку снагу. Након извођења младалачког дела – Клавирског концерта бр 1, Лимонов штафету предаје Олги Шепс и њеној интерпретацији наредног концертантног остварења које је прославило Рахмањинова. Београдска публика ће имати прилику да чује пијанисткињу која са великим успехом наступа у светски познатим концертним дворанама као што су Елбфилхармони, Берлинска и Келнска филхармонија, бечки Концертхаус, циришки Тонхале и Сантори хол у Токију.

Тријумфално финале „Рахмањинов маратона“ крунише ремек дело клавирске литературе, чувени „Рах 3“ чију је славу пронео и филм „Сјај“, награђен бројним Оскарима. Оправдану фаму око најблиставијег примера клавирског жанра космичке снаге, технички толико захтевног да се у њега не упуштају лако ни најспретнији пијанисти, приказаће велика звезда, Ана Федорова. Њено име је присутно не само у најпрестижнијим дворанама света уз наступе са величанственим оркестрима, већ се везује за бројне и награђиване музичке албуме, као и за посебну посвећеност врхунској музичкој едукацији.

Не само што је специјалан концертни догађај, радне пробе за „Рахмањинов маратон“ посебно су узбудљиве поготово за тинејџере из београдских гимназија. За њих је шеф-диригент Габријел Фелц припремио специјално „вођење“ кроз музички изазов Београдске филхармоније, приближавајући им генијалност Сергеја Рахмањинова.

Улазнице за концерт у петак су давно распродате али ће карте за стајање бити у продаји сат времена уочи догађаја, односно од 18 часова на благајни Коларца, јер због дужег трајања концерт почиње у 19ч.