29/02/24

Под палицом Хауарда Грифитса, Београдска филхармонија изводи програм у знаку афроамеричке музике у петак 1. марта. Заједно са пијанисткињом Џенибом Кане-Мејсон оркестар први пут изводи клавирски концерт композиторке Флоренс Прајс, као и дело младог савременог афроамеричког композитора Карлоса Сајмона.

“Музика нема граница, прелива се и повезује различите културе и стилове. То је мисија коју је Београдска филхармонија толико пуно доказала својим концептима уз извођачку изузетност која помера све границе. Београдска филхармонија је диван оркестар који дефинитивно заслужује боље. Она даје светлост која треба да се слави и негује што захтева финансијску подршку и нову концертну дворану, достојну овог вансеријског ансамбла”, рекао је диригент Хауард Грифитс, чест гост Београдске филхармоније.

Необично филхармонијско вече биће пуно премијера на домаћем терену: први пут у Србији ће публика чути дело младог савременог афроамеричког композитора Карлоса Сајмона, номинованог за Греми награду, као и прве признате афроамеричке композиторке Флоренс Прајс, Концерт за клавир и оркестар, са младом британском звездом Џенибом Кане-Мејсон. 

Један од најтраженијих младих америчких композитора, Карлос Сајмон, пише остварења у распону од концертне музике за велике и мале ансамбле до филмских партитура, са утицајима џеза, госпела и неоромантизма. Као син афроамеричког свештеника, одрастао у породици у којој се слушао само госпел, Сајмон је изградио специфичан уметнички израз, дубоко укорењен у потрази за социјалном правдом и друштвеном и расном једнакошћу.  Београдска филхармонија изводи његово дело под називом “Судбина сада побеђује”.

Београдска филхармонија нуди посебну прилику за први сусрет са пијанисткињом Џенибом Кане-Мејсон која увелико очарава публику својим упечатљивим извођењима. Свираће композицију америчке композиторке, пијанисткиње, оргуљашице и професорке музике Флоренс Прајс, која је остала је забележена као прва Афроамериканка у историји чије се дело нашло на репертоару једног од најзначајнијих професионалних оркестара, а у питању је Чикашки симфонијски оркестар који је 1933. године извео композиторкину Прву симфонију. 

Концерт у петак заокружује Сибелијусова Друга симфонија, од посебног значаја за филхармонијски оркестар који се са њом представљао на америчком континенту, као успомена на прву америчку турнеју 2014. године и један од највећих међународних успеха Београдске филхармоније у својој стогодишњици.