Languages

Подстакнути потребама савремених посетилаца концерата, а на основу искуства великих оркестара широм света, организовали смо предавања која су осмишљена како би обогатила и употпунила ваше уживање у музици.

Стручни коментари и анализе дела која су на програму концерта употпуњени су занимљивостима из живота аутора, информацијама о околностима које су композитора подстакле на стварање, као и о историјском и социјалном контексту периода у којем је композиција настала. Откријте како је критика, а како публика прихватила дело на премијери и којим је речима сам композитор описивао своје стваралаштво. Насмејте се анегдотама, духовитим причама и коментарима – неизоставним сегментима овог живог и атрактивног програма који нуди дубљи и другачији поглед на музику, али и сугерише могуће начине њеног слушања!

Придружите се музикологу Маји Чоловић Васић у Галерији Коларчеве задужбине, пола сата пре почетка концерта на бесплатним, уводним предавањима! Дугогодишњи музички уредник, критичар и водитељ угледних емисија из области класичне музике Радио Београда 2 (Класику молим, Време музике, Аутограм…), сарадник бројних часописа и музичких фестивала у земљи, повешће вас на узбудљиво путовање кроз историју музике!

Предавања су намењена свим љубитељима „класике“ без обзира на степен музичког образовања.

Добродошли на концерт Београдске филхармоније и у чаробни свет класичне музике. Ако сте први пут код нас, можда ће вам неке од следећих информација бити од користи:

Шта је симфонијски оркестар?
Оркестар  је сачињен од четири секције:
Гудачи: виолине, виоле, виолончела, контрабаси
Дрвени дувачи: флауте, кларинети, обое, фаготи, енглески рог
Лимени дувачи: трубе, тромбоне, хорне, туба
Перкусије: тимпани и удараљке

У Београдској филхармонији стално је запослено 87 музичара. Оркестар одржава пробе у матичној сали, а концерти у редовној сезони одржавају се у Великој дворани Коларчеве задужбине.

Да ли ћу уживати на концерту иако не познајем класичну музику?
Апсолутно, сигурни смо да ћете уживати у сваком тренутку. Они који први пут долазе на наш концерт кажу да су одмах фасцинирани силином и енергијом симфонијског звука. Мада, неки више воле да претходно преслушају дело на Јутјубу или да прочитају програмске коментаре.

Како да купим улазнице?
Улазнице можете купити на билетарници и путем онлајн система за продају карата. Сва упутства можете пронаћи овде.

Како да се обучем?
Кључна реч је – пристојно. Иако не постоји формални дрес-код, велики део наше публике концерт Филхармоније третира као посебну вечерњу прилику, те је избор гардеробе често елегантан. Наравно ако дођете у фармеркама, нећете бити једини! Формалнија гардероба се препоручује за гала концерте и специјалне догађаје.

Када треба да дођем?
Препоручујемо вам да дођете од 19:30 на уводна предавања, а уколико долазите само на концерт, уобичајено је да стигнете бар десет минута раније. Тако ћете имати довољно времена да заузмете своје место, прочитате програмске коментаре и опустите како бисте уживали у концерту. Почињемо тачно у 20:00, а уколико касните, мораћете да сачекате крај дела да бисте ушли на концерт. Уколико неодложно морате да изађете пре завршетка концерта, што није препоручљиво, учините то на начин који не омета остале.

Када треба да аплаудирам?
Уобичајено је да аплаудирате да поздравите оркестар, у тренутку када диригент излази на сцену и подигне музичаре. Такође, и излазак солиста на сцену поздрављен је аплаузом. На крају дела, интензитет аплауза често је у вези са задовољством извођењем, тако да немојте штедети дланове, једино тако можете издејствовати и бис. Између ставова се праве кратке паузе, али тада се не аплаудира.

Да ли могу да користим мобилни телефон или камеру?
Ово је већ строго правило. Захтевамо да искључите мобилне телефоне и све електронске уређаје пре почетка концерта. Проверите да ли су искључени и после паузе. Водите рачуна да свака бука, као што су причање, шапутање, кашљање, одмотавање бомбона… може да смета музичарима и другима у публици. Трудите се да будете што тиши.

Још једно строго правило односи се на коришћење фотоапарата и камера, које морају бити акредитоване. Публици је строго забрањено снимање и фотографисање.

Аутомобилом

Уколико се одлучите да на концерт дођете сопственим превозом, имајте у виду да паркинг није обезбеђен, већ возило можете оставити у некој од три паркинг зоне у близини Студентског трга. Имајте у виду да је улицом Васе Чарапића забрањен саобраћај за путничка возила, осим за такси возила и јавни превоз.

Јавним превозом

Станица: СТУДЕНТСКИ ТРГ

Тролејбус: 19, 21, 22, 22L, 28, 29, 41

Аутобус: 31

  • Следећи концерт