Languages

Сњежана Павићевић, пиколо флаута

Сњежана Павићевић је дипломирала и магистрирала флауту на београдској Музичкој академији, у класи проф. Миодрага Азањца. Осим флауте завршила је и мастер студије за пиколо флауту на Конзерваторију Ђузепе Верди у Милану са проф. Николом Мацантијем.

 

 

Њен професионални ангажман почео је на месту пиколо флауте у оркестру Народног позоришта у Београду 1994. Од октобра 2002. године, па до данас, стални је члан Београдске филхармоније на месту соло пиколо флауте. Осим сталног ангажмана у филхармонији сарађује и са другим оркестрима. Сарађивала је са бројним светским диригентима као што су Зубин Мехта, Михаил Јуровски, Томас Сандерлинг, Мухаи Танг, Кристоф Пендерецки, Хауард Грифитс…

 

 

Као студент је освојила бројне награде на домаћим и интернационалним такмичењима у категоријама за флауту и камерну музику.

 

 

Поред оркестарског ангажмана активно наступа солистички, и у разним камерним саставима са флаутом, а однедавно и са пиколо флаутом у циљу промоције овог инструмента на овим просторима. С тим циљем покренула је и пројекат “Piccolo викенд у Филхармонији” који окупља све ђаке и студенте флауте, као и младе професионалце који желе да се боље упознају са пиколо флаутом, унапреде своје вештине и буду у току са светским тенденцијама на тему пиколо флаута.

 

 

Осим концертних и едукативних активности, снимала је за Радио Београд, као и за ауторски ЦД аустралијског композитора Алана Холија (издавач Hammerings records из Сиднеја). У припреми је и снимање ЦД-а са делима домаћих аутора за пиколо флауту.

 

 

Члан БГФ од 2002.

 

 

Посебно сам поносна на то што, упркос свему, и даље волим свој посао и не бих га мењала, иако га многи доживљавају као хоби којим се бавиш из љубави и питају ме имам ли неки озбиљан посао од којег може да се живи.

 

 

Ја сам особа која се радује животу – за мене заиста важи фраза да срећу чине мале ствари. Весели ме сваки сунчан дан, искрен осмех неког драгог бића, нека добра књига или чаша лепог вина у добром друштву. Куповину не подносим, али кафа уз ћаскање са неком другарицом, увек може. Ни у кухињи се не сналазим лоше, мајстор сам нпр. за бундевару или лењу питу са вишњама – што и неке колеге дегустатори могу да потврде. Не волим гужву, ни у градском превозу, ни у тржним центрима – само на нашим концертима. Више ми прија интимно друштво са одабраним особама, а и ретке тренутке самоће изузетно ценим. Свој посао обожавам, и  мислим (па нек се љуте колеге које не мисле тако) да нам је годишњи одмор предугачак.