08/11/18

Како звуче блистави умови музичке уметности, Београдска филхармонија приказује у циклусу концерата “Мудрословље”, а први у низу заказан је за петак 9. новембар на Коларцу (20ч). Под управом Фабриса Болона, са оркестром први пут наступа виолинисткиња Алина Погосткина, а на програму су дела Вагнера, Васкса и Шостаковича.

Циклус Мудрословље сасвим логично почиње примером из Вагнеровог опуса, једног од највећих музичких умова, односно „Ускршњом чаролијом“ из опере Парсифал.
Дубоко филозофски приступ карактеристичан је за летонског композитора Петериса Васкса. Кроз виолински концерт „Удаљена светлост“, композитор представља успомене из детињства, али такође и сјај звезда удаљених милион светлосних година. Са оркестром ће сцену делити Алина Погосткина, некадашња победница конкурса Сибелијус, а данас уметница интернационалне репутације. Публика ће имати прилику посебно да ужива у звуцима њеног инструмента – виолине Сасерно Антонија Страдиварија.

Девета симфонија Д. Шостаковича крунише програм кроз пример политички блиставог ума. Уместо да створи мегаломанску симфонију какву је очекивао Стаљин у жељи за совјетском, „националном Деветом“, Шостакович је намерно написао једно концизно и весело остварење, „које ће музичари волети да свирају, а критичари да критикују”.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на балгајни Коларца.