Languages

Фабрис Болон

Фабрис Болон је у међународним музичким круговима поједнако признат на пољу опере и у домену симфонијскe музике. Његов широки репертоар чине мање позната дела из 19. века (посебно француска), као и премијере савремених композиција. Рођен 1965. године, Болон је након студија дириговања на салцбуршком Моцартеуму у класи Николаса Арнонкура и Михаела Гилена дебитовао на Фестивалу у Салцбургу диригујући оперу Сатирикон Бруна Мадерне.
 
У периоду од 1994. до 1998. године, Болон је био главни диригент Фламанског симфонијског оркестра, са којим је реализовао бројне концертне турнеје, дискографска издања и преносе на радију и телевизији. Од 1998. до 2003. године радио је као заменик музичког директора Опере у Кемницу. Гостовао је у оперским кућама у Тел Авиву, Кракову, Луцерну, Амстердаму и Немачкој државној опери у Берлину, а више пута је наступао са прослављеним оркестрима широм Европе, као што су Симфонијски оркестар Јужнонемачког радија из Штутгарта, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Симфонијски оркестар Берлинског радија, Резиденц оркестар из Хага, Луксембуршка филхармонија, Оркестар Италијанске радиотелевизије из Торина и Национални оркестар из Лиона.
 
Фабрис Болон је 2002. године дириговао немачку премијеру опере Пенелопа Габријела Фореа, као и светску премијеру опере Лавиринт Петера фон Винтера, за коју је Шиканедер написао либрето Чаробна фрула 2. део, што је било прво извођење ове опере након 175 година. Болон је урадио редакцију партитуре.
 
Међу најзначајнијим ангажманима последњих сезона издвајамо повратак сарадњи са оркестрима Средњонемачког радија из Лајпцига, Југозападног немачког радија из Фрајбурга, Јужнонемачког радија из Штутгарта, оркестром Концертхаус из Берлина, Луксембуршком филхармонијом и Симфонијским оркестром из Берна, затим дириговање Севиљског берберина са Оперском кућом из Мастрихта, наступе са Новом јапанском филхармонијом, Филхармонијом Немачког радија из Сарбрикена и концерте у Амстердаму са Холандским симфонијским оркестром и оркестром Брабантс. Стални позиви за наступе по Француској, Норвешкој, Швајцарској, Шпанији, као и бројна дискографска издања и радио преноси његових концерата, допринели су томе да га сматрају једним од најзанимљивијих француских диригената. Лета 2008. године, Фабрис Болон је, такође, дириговао два концерта на Фестивалу у Салцбургу.
 
Фабрис Болон је музички директор Театра Фрајбург, где је извео целокупан Вагнеров оперски циклус Прстен Нибелунга, као и многе друге оркестарске концерте. Осим тога, Болон је недавно компоновао дело за грамофон и оркестар, који је премијерно извео Оркестар Средњонемачког радија из Лајпцига.
 
Фабрис Болон је три пута био кандидат за награду Диригент године у избору часописа Opernwelt, где 50 критичара номинује своје фаворите у 14 категорија. Осим Болонових личних номинација, и његова Фрајбуршка филхармонија је три пута кандидована за најбољи оркестар, док Театар Фрајбург има једну номинацију за најбољу позоришну кућу.
 
Године 2013, добио је ангажман у Националној опери Станиславски у Москви да диригује прву поставку Танхојзера након 90 година. Године 2016. Болон је наступао на реномираном Међународном фестивалу Барток у мађарском граду Мишколцу.
 
Фабрис Болон је недавно номинован за награду Грамофон за ЦД на коме је дириговао оперу Франческа да Римини Рикарда Зандонаија.

Share on FacebookTweet about this on Twitter