11/10/17

Један од најпопуларнијих филхармонијских програма за децу „Путовања миша Мије“, оркестар изводи за децу предшколског узраста од 10 – 20. октобра (радним данима, од 10 и 12 часова, Сала БГФ).

Глумица Милена Моравчевић приказује авантуре миша Мије према стиховима Лазе Лазића, а филхармоничари заједно са диригентом Александром Којићем, музиком воде клинце у различите европске земље.

Док предшколци заједно са Мијом „обилазе“ Шпанију, Велику Британију, Италију, Француску, Немачку и Србију, имају прилику да чују и запамте најпопуларније мелодије из Бизеове „Кармен“, Бетовенових симфонија, Росинијевог „Севљиског берберина“, Вердијевог „Риголета“, али и Коњовићеве „Велике чочечке игре“ и Христићеве „Грлице“. Мијин путопис деца прате и кроз живописне илустрације уметнице Јелена Косовац Савић.

„Нема потребе говорити колико је инспиративно свирати сваки петак пред нашом редовном публиком на Коларцу. Ипак, то може да засени само осећај који имамо у периодима када два пута годишње по 15 дана посветимо најмлађој публици. Тада у Филхармонију улазе весели, мали људи да слушају наше дечје концерте које са великом пажњом припремамо, свесни да су ти мали људи већ сутра наша верна публика“, каже Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније.

Првог дана овогодишњег циклуса, деца су се сложила да им се највише допада када се Мија врати у Србију, а сви једва чекају да поново дођу у Београдску филхармонију иако им је, понекад, мало гласна. На концертима који се два пута годишње организују за клинце предшколског узраста и за млађе школарце, више од 4000 малишана упозна Филхармонију и класичну музику на њима прилагoђен начин.