26/01/17

Иван Тасовац је на седници Владе Републике Србије именован за директора Београдске филхармоније, и тако поново дошао на чело ове институције чији је први човек био од 2001. до 2013. године.
 
После спроведеног конкурса у новембру 2016. године, Управни одбор Београдске филхармоније предложио је Министарству културе и информисања да за директора Филхармоније буде изабран Иван Тасовац.
 
У складу са критеријумима за избор директора Београдске филхармоније, а посебно на основу предложеног програма рада, познавања пословања музичких установа, руководећег искуства у установама културе, утиска на интервјуу као и мишљења запослених о предложеним програмима рада кандидата, Управни одбор је једногласно донео одлуку да предлаже Ивана Тасовца за директора Београдске филхармоније.
 
Одлука Владе Републике Србије у апсолутном је складу са мишљењем запослених у Београдској филхармонији, које је и Управни одбор озбиљно уважио имајући у виду да је Београдска филхармонија заједница, а однос директора и запослених посебно значајан за успех ове установе.
 
За време Тасовчевог мандата, Филхармонија се позиционирала као најбољи оркестар у региону и ансамбл који представља освежење на међународној концертној сцени. Успео је да од Београдске филхармоније направи најуспешнију институцију културе у Србији, својим залагањем за бољи третман талентованих људи који је чине, као и оригиналним начинима промоције. За то време знатно је унапређена и институционална регионална сарадња кроз оригиналне и јединствене концепте који кроз музику промовишу етничке и верске различитости (циклус Нове године), и регионална сарадња три националне филхармоније Србије, Хрватске и Словеније (пројекат Пика-Точка-Тачка). Покретач је Фондације Београдске филхармоније Зубин Мехта 2004, која се сматра зачетником и главним промотером модела финансирања културе кроз сарадњу приватног и државног сектора у Србији.
 
Влада Републике Србије разрешила је Тасовца дужности директора Београдске филхармоније 19. септембра 2013. године, због његовог избора за министра културе и информисања, 2. септембра. На овој функцији био је до 11. августа 2016. године. Вршилац дужности директора Београдске Филхармоније у овом периоду био је Дарко Крстић.